Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 22. do 29. studenog 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 22. studeni Krist Kralj
sv. Cecilije, dj. i mč.
7,30 sati + Filip i Katica Župarić
9 sati + Ivan Marinac
10,30 sati Za sve župljane
18 sati + Vjekoslav Galović
PONEDJELJAK 23. studeni
18 sati + Ivan i Kata Lešić
UTORAK 24. studeni sv. Andrija Düng-Lac, prez. i dr., mč.
18 sati + iz ob. Vuković
SRIJEDA 25. studeni sv. Katarina Aleksandrijeska, dj. i mč.
18 sati + Kata Mikić
ČETVRTAK 26. studeni
18 sati + Ante i Irena Pastuović
PETAK 27. studeni
18 sati + iz ob. Stojanović i Matković
SUBOTA 28. studeni sv. Jakov Markijski, prez., Paljenje prve adventske svijeće
9 sati + Marija Talan
NEDJELJA 29. studeni Prva nedjelja Došašća
7,30 sati + Pero i Ana Filipović
9 sati + Mate i Marija Berač
10,30 sati Za sve župljane
18 sati + za duše u čistilištu
Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se na kratkoj osobnoj molitvi. Starijima i nemoćnima ponesite župne obavijesti. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u četvrtak 19. studenog Ivo Božić (1932.);
u petak 20. studenog Luja Mikić r. Živković (1939.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi krštena je:
Julia Berač, kći Tomislava i Vlatke r. Andrić.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

ŽUPNA KATEHEZA
Sveta misa u Dan Gospodnji potvrda je tvoje vjernosti. Po njoj nas Isus potiče da nedjeljno zajedništvo potvrdiš dolaskom na župnu katehezu prema tjednom rasporedu.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo i sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije mise.

ADVENTSKA SVJETLOST
na otvorenom prostoru našeg dvorišta okupit ćemo se u predvečerje prve nedjelje došašća, u subotu 28. studenog u 17 sati, uz kratko molitveno bdijenje. Prvo ćemo blagoslovit sve naše obiteljske adventske vijence, a onda na našem župnom vijencu postavljenog oko sv. Ivana Pavla II., nakon prigodnog nagovora upaliti prvu adventsku svijeću.
Ponesi na blagoslov svoj obiteljski vjenčić, ali i stvorimo odluku po kojoj će vrijeme Došašća biti duhovno korisni, a time i blagoslovljeno.

PRIJAVA BOLESNIKA ZA ISPOVIJED
Još ovaj tjedan, molimo sve vas članove obitelji i prijatelje naših ne-moćnih župljana, da ih prijavite u župnom uredu za pohod u njihovim domovima. Napose, zbog mira vlastite savjesti, nemojmo dopustiti da teže bolesne osobe u svojem trpljenju ne prime milost sakramenta Bo-lesničkog pomazanja. Svećenici će pohoditi sve njih poštujući za to važeće epidemiološke mjere uz što kraće zadržavanje uz osobu. Pohod ćemo započeti prema rasporedu u danima od 1. prosinca.

PRIJAVA ZA OGRJEV
Molimo naše župljane koji su u potrebi da do 5. prosinca dođu u župni ured i popune prijavu za ogrjev. Surađujući s institucijama u Gradu, prioritet su osobe i obitelji bez primanja, odnosno prema primanjima po članu obitelji. Kako uvijek postoje oni kojima nismo u mogućnosti pomoći, a da ih ima što manje, molim sve Vas župljane da se prema svojim mogućnostima uključite u ovu akciju.

ŽUPNI CARITAS
Naš Župni Caritas svoja redovita dežurstva ima: - utorkom od 9 do 12 sati - i četvrtkom od 14 do 17 sati. Božja dobrota treba tvoje ruke – dođi i pridruži nam se! Caritas do daljnjeg NE PRIMA TEKSTIL!

PODJELA SAKRAMENATA ODRASLIMA
Sakramenti nam omogućavaju da kroz život hodamo u punini milosti koju nam Bog daje. Stoga pozivam sve odrasle osobe koje bi željeli imati cjeloviti sakramentalni život (bilo da je riječ o sakramentima kršćanske inicijacije ili ženidbe) da se jave u župni ured. Potaknite svoje ukućane ili prijatelje koji bi htjeli razgovarati o mogućnosti primanja sakramenata, da se jave.

ZAHVALA DONATORIMA
Svi smo primijetili kako je ovo vrijeme pandemije virusa COVID 19, utjecalo da naš svakidašnji pastoralni i sakramentalni život župe, domišljato prilagodimo epidemiološkim mjerama. Na pomoći i domišljatosti u ime župne zajednice želim zahvaliti g. Mariu Špoljaru i djelatnicima poduzeća Akord – na osmišljavanju pregrada za ispovijedanje, kao i Augustinu Filipoviću i djelatnicima poduzeća Narcor na domišljato postavljenoj barijeri na ambonu. Uz njih zahvaljujem i svima onima koji na razne druge načine pomažu ili omogućavaju da se poteškoće uklone, a zamisli ostvare. Svima veliko HVALA!

ŠTO UČINITI KAD POKORU NE RAZUMIJEMO ILI ZABORAVIMO
Da bi ispovijed bila pravovaljana, trebamo ispuniti uvjet koji nam nalaže da popravimo štetu koju smo grijehom učinili. Ali kada nismo dobro čuli ili nismo razumjeli pokoru, trebamo odmah pitati svećenika u ispovjedaonici. Nikada, nakon ispovijedi, jer svećenik nema gdje bilježiti pokoru za svakog od nas koji se ispovijedamo kod njega.
Kada zaboravimo, smijemo činiti pokoru koja je veća od one koju smo dobili, ali ne manju. To treba spomenuti u sljedećoj ispovijedi, da smo
zaboravili i molili na primjer cijelu krunicu ili križni put.

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja Žive krunice za prosinac je: da osobe pogođene strahovima, brigama i ovisnostima po Kristu otkriju snagu oslobođenja. Priključimo se molitvi samo jedne desetice dnevno.

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica otvorena je UTORKOM i PETKOM od 17 do 19 sati. Iskoristimo zapisanu mudrost te se nadahnimo za osobni rast u vjeri.

KATOLIČKI KALENDARI ZA 2021.
Na vaše učestale upite u župnom uredu nabavili smo jednolisne i dvanaestolisne kalendare za nadolazeću 2021. godinu.

NAJAVA DOGAĐANJA
30. studenog – kroz vrijeme Došašća radnim danima imati ćemo dvije sv. mise: zornica u 6 sati i večernjica u 18 sati.
ljubav prema potrebitima i ovoga Došašća moći ćeš iskazati po dolasku na sv. misu radnim danom kroz prikupljanje priloga za ogrijeva i donošenjem namirnica za potrebite. U prvom tjednu skupljamo priloge za ogrjev, a u drugom i trećem tjednu donošenjem prehrambenih proizvoda.
30. studenog sv. Andrija, ap.;
3. prosinca sv. Franjo Ksaverski, prez.;
4. prosinca je prvi petak i večernje Euharistijsko klanjanje;
5. prosinca Dan molitve za svećenička i redovnička zvanja i u 18sati. Paljenje druge adventske svijeće u našem dvorištu;
6. prosinca sv. Nikola, b.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije do-laska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Ured je otvoren od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri,
vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!!!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon