Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 6. do 13. prosinca 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 6. prosin. Druga nedjelja Došašća
7,30 sati + iz ob. Martina Nikolića
9 sati Na nakanu
10,30 sati Za sve župljane
18 sati + Nikola Mrkonić

PONEDJELJAK 7. prosin. sv. Ambrozije, b.
6 sati+ Andrija Nikolić
18 sati Na nakanu

UTORAK 8. prosin. BEZGRIJEŠNO ZAČEĆE BDM
6 sati + Zlatko Tomasini
18 sati + Stjepan, Josip i Mara Filipović (Đipanovi)

SRIJEDA 9. prosin.
6 sati + iz ob. Nikolić i Perić
18 sati + Ljubomir Prodanović

ČETVRTAK 10. prosin.
6 sati + Lovro i Ruža Živković
18 sati Na nakanu za zdravlje obitelji Živković

PETAK 11. prosin.
6 sati + Anica Ljubić
18 sati + Jozo Zovkić

SUBOTA 12. prosin. Paljenje treće adventske svijeće
6 sati + iz ob. Dominković i Gložinić

NEDJELJA 13. prosin. Treća nedjelja Došašća, NEDJELJA CARITASA i sv. Lucija, mč.
7,30 sati + Franjo Peršinović
9 sati + iz ob. Knežević
10,30 sati Za sve župljane
18 sati Na nakanu

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidimo upaljeno svjetlo pristupamo kroz sredinu crkve. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u utorak 1. prosinca Magdalena Kljaić r. Lenić (1936.);
u četvrtak 3. prosinca Ivan Magoči (1952.);
u četvrtak 3. prosinca Kata Maznik (1942.);
u petak 4. prosinca Ivo Mištrafović (1962.);
u subotu 5. prosinca Stjepan Župarić (1937.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Poznata nam je mjera da u župnoj crkvi može biti 25 osoba prisutnih na sv. misi. Ovih dana ozakonjena je mogućnost kažnjavanja ukoliko je broj osoba veći. Kako bi svi doprinijeli ODGOVORNOM ponašanju, sve Vas molim, prije nego se zadržite i ostanete u prostoru župne crkve, kada uđete prvo prebrojite prisutne osobe. Strpljivo čuvajmo zajedništvo duha i vjere!

ŽUPNA KATEHEZA
Drugi tjedan došašća bit će posljednji tjedan katehetskih susreta. Dokle god školarcima nije organizirana nastava na daljinu redovito će se održavati svi župni katehetski susreti. Ukoliko nekom razredu je predviđena nastava na daljinu, svaki kateheta neka putem društvenih mreža dostavi svojoj skupini predviđeni katehetski materijal.
SREDNJOŠKOLCI – zbog odvijanja nastave na daljinu svi planirani susreti za 1. i 2. razred srednje škole se odgađaju do daljnjega.

SVETE MISE U DOŠAŠĆU
U vremenu Došašća očitujmo želju za ustrajnost duhovnog rasta po redovitom pohađanju misa zornica u 6 sati ili večernjica u 18 sati.
Ovo sveto vrijeme iščekivanje, bdijenja i redovitosti potiče naš duh na Kristoliku osjetljivost prema potrebitima. Zato zahvaljujem svima vama koji ste u prvom tjednu došašća, na zornicama ili donošenjem dara u ured, prikupljali priloge za ogrjev našim potrebitim župljanima. To i dalje možete učiniti, jer POTREBE nadilaze naše mogućnosti.
U drugom i trećem tjednu došašća istu brižnost pokažimo prikupljanjem prehrambenih namirnica. Dar koji doneseš ostavi u košari koja će biti kod glavnog ulaza u župnu crkvu. Darove možete ostaviti i tijekom cijelog dana jer je župna crkva uvijek otvorena.

ISPOVIJED – potaknimo sebe i ukućane da ovog Došašća, pristupimo sakramentu Pomirenja ranije, i to najbolje neki od radnih dana u tjednu.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo i sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije mise.

ADVENTSKA SVJETLOST
Na otvorenom prostoru našeg dvorišta upalili smo svijeće NADE i LJUBAVI. S nastojanjem da rastemo u vjeri okupit ćemo se i sljedeće subote 12. prosinca u 17 sati. Uz kratko molitveno bdijenje u predvečerje Treće nedjelje došašća, na našem župnom vijencu postavljenog oko kipa sv. Ivana Pavla II., upalit ćemo treću adventsku svijeću - svijeću RADOSTI.

NEDJELJA CARITAS
Tradicionalno treću nedjelju došašća, Crkva u Hrvata obilježava pod nazivom Nedjelja Caritasa. Ove godine obilježava se pod geslom Svjedoci Svjetla!.
Ovogodišnju Nedjelju Caritasa obilježiti ćemo samo skupljanjem milostinje.

POHOD BOLESNIKA I PODJELA PRIGODNIH PAKETA
Svima hvala na strpljivosti i razumijevanju tijekom ovih dana u pohodu bolesnicima. Radost je čuti njihovu zahvalnost kako članovima obitelji, tako i susjedima, prijateljima, medicinskom osoblju… ma svima koji im pomažu u njihovim potrebama. Trudimo se da i dalje tako bude! Na kraju, hvala na vašim darovima u brizi za nas svećenike.
Hvala volonterima Župnog Caritasa na pripremljenim simboličnim paketićima koje su svećenici podijelili bolesnicima.

BOŽIĆ I POST U PETAK
Iza nas je još jedan petak velike devetnice Srcu Isusovu. Ono što me potaklo na ove riječi je činjenica što svetkovina Božića koji je pred nama, pada u petak. Ova činjenica će kod nekih izazvati pitanje o postu. S obzirom da je post uzdržavanje od jela, pohvalno je istom pristupati u duhu Isusovih riječi: Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik?. S obzirom da je Rođenje Isusovo zapovijedana svetkovina, oni koji post petkom imaju kao zavjet, isti neka pomaknu za dan prije Badnjaka. Ustrajavanje na postu na Božić dovodi u pitanje ispravnost vjerskih pobuda, odnosno njihova povezivanja s praznovjerjem.

NARUDŽBA MISNIH VINA
Za Božićne blagdane od ovoga tjedna možemo naručiti Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti u buteljama bijelo vino: vrhunski Traminac i Chardonnay (30 HRK) te kvalitetnu Graševinu (25 HRK); kao i kvalitetno crno vino Cabernet Sauvignon-Frank (30 HRK). Također svih navedenih vina ima u pakiranju od 5 l (78 HRK). Zbog ograničenosti količina može se dogoditi da traženo ne dobijete. Dostava je poslije 21. prosinca (postoji mogućnost da dostava bude i ranije).

ŽUPNI CARITAS
Zbog epidemiološke opreznosti naš župni Caritas neće imati svoja dežurstva do 21. prosinca. Toga dana će biti podjela paketa potrebitima.

ŽUPNA KNJIŽNICA
Zbog trenutnih epidemioloških mjera knjižnica do daljnjega neće raditi.

KATOLIČKI KALENDARI ZA 2021.
Na vaše učestale upite u župnom uredu nabavili smo jednolisne i dvanaestolisne kalendare za nadolazeću 2021. godinu.

NAJAVA DOGAĐANJA
16. prosinca velika božićna ispovijed (to je plan, a epidemiološke okolnosti će pokazati hoće li biti).
19. prosinca u 17 sati Paljenje četvrte adventske svijeće u našem dvorištu;

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije do-laska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Ured je otvoren od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri,
vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!!!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr