Gospa od Anđela - Porcijunkula

Gospa od Anđela je titul male crkvice koju je obnovio sv. Franjo Asiški. Crkvica se zove još Porcijunkula, a znači mali dio, odnosno djelić neba što ga je Franjo pridržao za upotrebu na zemlji. U toj crkvici Franjo je spoznao Božji poziv i počeo novi život, ali i preminuo 1216. godine.

Vjernicima je Porcijunkula poznata po oprostu koji je sv. Franjo od Isusa izmolio. Dana 2. kolovoza dok je molio u crkvici, ukazali su mu se Isus i Marija okruženi mnoštvom anđela. Isus upita Franju kakvu milost želi za spas ljudi. Franjo zamoli Gospodina da udijeli potpuni oprost svakome tko se skrušeno ispovijedi i posjeti ovu crkvicu. I Gospodin mu udijeli traženu milost, a povlastica oprosta se proširila na sve župne crkve.
Tako na dan 2. kolovoza, u župnim crkvama može se zadobiti potpuni oprost zvani «Porcijunkula». Za dobivanje ovog oprosta potrebno je: pohoditi crkvu u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, ispovjediti se i pričestiti, te moliti na nakanu sv. Oca. Ovaj se oprost može dobiti samo jednom.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr