Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 26. studenoga do 3. prosinca 2023.

Vrijeme misnih slavlja i misne nakane

NEDJELJA    26. studenog    Isus Krist – Kralj svega stvorenja
7,30 sati    + Marijan i Kata Dabić
9 sati    + iz ob. Bučar
10,30 sati    za župljane 
18 sati    + Roko i Ana Dobrinkić

PONEDJELJAK    27. studenog    
NEMA SVETE MISE

UTORAK    28.studenog    
18 sati     + Joso i Mara Pejić

SRIJEDA    29. studenog    
18 sati    + Nikola Mrkonić

ČETVRTAK    30. studenog    sv. Andrija, ap. i mč.
18 sati    + Andrija i Katarina Nikolić

PETAK    1. prosinca    Treći petak devetnice Srcu Isusovu
9 sati    + iz ob. Maznik i Mršić
18 sati     + Marija i Mato Berač

SUBOTA    2. prosinca    
8,30 sati    + Martin i Kata Konjarević

NEDJELJA    3. prosinca    I. NEDJELJA DOŠAŠĆA sv. Franjo Ksaverski, prez.
7,30 sati    + Danijel Sarić
9 sati    + iz ob. Sluganović
10,30 sati    za župljane 
18 sati    + iz ob. Dominković i Janjić

Ispovijed je radnim danom prije sv. mise. Kada u ispovjedaonici vidite upaljeno svijetlo pristupite. Ispovijed traje do pred početak sv. mise.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista na Gradskom groblju sv. Jurja sahranjeni su:
u ponedjeljak 20. studenoga Mato Martić (1950.);
u četvrtak 23. studenoga Eva Prstačić (1935.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine! 

PRODAJA ADVENTSKIH VIJENACA
Članovi Vjere i svjetla župne zajednice Noa, izrađuju rukotvorine te će ih sljedeće nedjelje ponudit na prodaju. Sve izrađeno je djelo njihove kreativnosti, a mi kupovinom potvrdimo da su dio naše zajednice. Pomognimo im da do ljeta mogu osigurati dovoljno sredstava za hodočašće u Međugorje. Rukotvorinama ukrasimo domove ili neka budu poklon kojim ćemo obradovati druge.

KATEHETSKIH SUSRETI
tjedni katehetski susreti su prema redovitom rasporedu. Sve katehete potičem da u postojeće skupine pošalju podsjetnik o terminu katehetskog susreta. 
ne zaboravimo katehetski susret je priprava za slavlje nedjeljne svete mise i nikako KATEHEZA ne smije biti bitnija od MISE. Budni budimo i bdimo kako ne bismo Boga prevarili te u sv. misi propustili osobni susret s NJIME.

OBILAZAK BOLESNIKA
Obilazak prijavljenih bolesnika započet će od utorka. Dan prije dolaska svećenika iz župnog ureda primit ćete obavijest o vremenu dolaska. Ako se kaže da će svećenik doći prijepodne ili poslijepodne to ne znači da će kod vas doći odmah na početku nego, prijepodne u vremenu od 8,30 do 12,30 i poslijepodne u vremenu od 15 do 17 sati. Ukoliko nekome to vrijeme ne odgovara naknadno ćemo se dogovoriti o slijedećem terminu.

BIBLIJSKA URA
u srijedu s početkom u 19,30 sati na temu Znamo li u koji čas Bog dolazi? promišljajmo o pouci iz nedjeljnog evanđeoskog odlomka. DOĐITE, kako bi zajedničkim promišljanjem Božju riječ učinili živom i poticajnom.

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja žive krunice u prosincu je: za sve volontere i dobrotvore Caritasa. PRIKLJUČI se svakodnevnom molitvom samo jedne desetice krunice BDM, provjereno, traje manje od 5 min. Svim moliteljima veliko HVALA!

PRVI PETAK U PROSINCU
1. prosinca je treći prvi petak u Velikoj devetnici Srcu Isusovu. Dvije su sv. mise: u 9 i u 18 sati. Mogućnost za ispovijed je prijepodne od 8,30 do 10 sati te poslijepodne od 17 sati pa dok bude potrebe.
Večernje Euharistijsko klanjanje je od večernje svete mise do ponoći. Prijavi se u župnom uredu i ubilježi svoj termin za bdijenje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Potaknimo jedni druge!

KLANJANJE ZA RODITELJE I KRIZMANIKE TE PRIPRAVNIKE PRVE GODINE 
u petak 1. prosinca svoje redovito mjesečno klanjanje imaju:
- 19,30 roditelji i krizmanici, a u 20 sati pripravnici prve godine za Krizmu.

PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE
prigodom paljenja prve adventske svijeće okupimo se u predvečerje prve nedjelje došašća u subotu 2. prosinca u 18 sati podno kipa sv. Ivana Pavla II. u župnom dvorištu, na kratko molitveno bdijenje. Ponesite obiteljske adventske vjenčiće koje ćemo blagosloviti, a onda ćemo na našem župnom adventskom vijencu upaliti prvu svijeću. Pripremu svega potrebnog i sam program animirat će naši pripravnici prve godine na krizmu.
svake subote, poslije paljenja svijeće, zadržat ćemo se u župnom dvorištu uz topli čaj, a sve vas potičem da ponesete malo suhih kolačića ili slanog peciva. Osobito molim obitelji djece koji su tu subotu zaduženi za pripremu programa: prva subota roditelji pripravnika prve godine na krizmu; druga subota roditelji krizmanika; treća subota roditelji učenika od 1. do 4. r. OŠ i četvrta subota roditelji učenika od 5. do 8. r. OŠ.

PRIPREMI SE ZA DAN SV. NIKOLE
sljedeće nedjelje, 3. prosinca s početkom u 15 sati, u Pastoralnom centru naši mladi i katehistice pripremaju jednosatni prigodni program uoči sv. Nikole.
Djeco, toga dana u akciji Širi oko sebe ljubav i dobrotu da u tebi vide Božju dobrotu prikupljamo vaše igračke i slatkiše koje su vam višak. Njih ćemo pred Božić u Caritasu darivati djeci koja su u potrebi. Po uzoru na sv. Nikolu i ti razveseli drugoga.
Mitra sv. Nikole - djeco izvadimo papire, škare, ljepila, bojice te do petka, 1. prosinca, izradimo mitru sv. Nikole. Nakon što ju napravite predajmo ju katehetama ili osobno donesite u župni ured. Naravno, ne zaboravite se potpisati.

KONCERT PROGLEDAJ SRCEM
svake godine uoči svetkovine Duhova u Zagrebu se održava koncert duhovne glazbe Progledaj srcem. Kako su ulaznice za koncert puštene u prodaju, a kasnije će se moći nabaviti tek u preprodaji, zajednica VEZ sv. Antuna iz Vinkovaca ponudila nam je petnaestak ulaznica. Po principu najbrži prst, potrebno je do ponedjeljka nazvati na 099/438 7732 i rezervirati ulaznice. Cijena puta + ulaznica je 50 eura.

PRIJAVA ZA OGRJEV
Molimo župljane naše župe koji su u potrebi da do 8. prosinca dođu u župni ured i popune prijavu za ogrjev. U dodijeli ogrijeva prioritet su osobe i obitelji bez primanja, odnosno one s najnižim primanjima po članu obitelji. Svakako treba računati kako postoji mogućnost, da zbog ograničenih sredstava, svim prijavljenima navedeno nećemo moći omogućiti.

PODJELA BLAGOSLOVA DJECI KOD PRIČESTI
Kako bi praksa blagoslova male djece za vrijeme pričesti odisala pobožnošću, svako dijete koje njegovi najmiliji ne nose u naručju, neka pristupi svećeniku ili đakonu prekriženih ruku na prsima te nakon riječi blagoslova samo ili ako ga nose onda roditelji, naprave znak križa.

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas otvoren je za potrebite iz naše župe u utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata župnog Caritasa otvorena su i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donosite. 
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

GLAS KONCILA
u ovotjednom Glas koncila pronađi poticaj za osobni duhovni rast.

KATOLIČKI KALENDARI
dođite na vrijeme te u župnom uredu nabavite jednolisni i dvanaestolisni kalendar za nadolazeću 2024. godinu. Na vaše poticaje naručili smo Obiteljski kalendar koji je drugačiji i bogatiji od onih koje smo dosada imali.

NAJAVA DOGAĐANJA
4. prosinca sv. Barbara, mč.;
6. prosinca sv. Nikola, b.;
7. prosinca Adventska biblijsko-molitveni susret. Voditelj je prof. biblijskih znanosti vlč. Ivan Benaković;
8. prosinca Bezgrešno začeće BDM;
9. prosinca u 18 sati paljenje druge adventske svijeće u župnom dvorištu animiraju ovogodišnji krizmanici.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo župnog ureda je od ponedjeljka do petka. 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 
vlč. Mihael Macanić, đakon                     
vlč. Robert Jugović, župnik