Caritas

Voditeljica: Ana Pejić

Dok je u našoj domovini bjesnio Domovinski rat, a ratna zbivanja u Bosni i Hercegovini bila u počecima, u travnju 1992. godine skupina župljana vođenih vlč. Ivanom Varoščićem započinju s karitativnim radom. Ogromne količine hrane i drugih predmeta i potrepština koje su donirali domaći poduzetnici, ali najviše donatori iz Njemačke i Švicarske, vrijedni volonteri podijelili su prognanicima i izbjeglicama koji su u velikom valu pristigli u naš grad. Po završetku Domovinskog rata te ratnih zbivanja u BiH polako dolazi do prestanka rada župnog Caritasa.
13. listopada 2005. godine, Caritas Đakovačko – osječke nadbiskupije na čelu s vlč. Ivicom Rebićem organizira seminar za buduće volontere Caritasa Županjske regije (Županjski i Drenovački dekanat), a kao kontakt osobu (voditeljicu) imenuje našu župljanku Anu Pejić koja tu funkciju besprijekorno obavlja još i danas.
Najveće aktivnosti naš Caritas pamti u vrijeme zbrinjavanja stradalih u katastrofalnoj poplavi koja je pogodila istok Županjske Posavine. Tih su dana pristizale donacije iz cijele Hrvatske, ali i Švicarske, Njemačke i Austrije. Mnoge su obitelji Cvelferije, ostavši bez ičega, potražile pomoć što je iziskivalo rad volontera tijekom cijelog dana te dežurstva vikendima.
Kako se naša domovina nalazi u ekonomskoj krizi i mnoge su obitelji u potrebi aktivnosti Caritasa se nastavljaju do daljnjeg iako ova zajednica trenutno oskudijeva i u prostoru i u potrepštinama. Osim materijalne pomoći, volonteri redovito posjećuju bolesnike u župi nudeći ono u čemu nikada ne oskudijevaju: toplu riječ, utjehu, molitvu…

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr