Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 20. do 27. prosinca 2020.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA    20. prosin.    Četvrta nedjelja Došašća
    7,30 sati    + Ana Maršić
    9 sati    + iz ob. Ćaleta
    10,30 sati    za sve župljane
    18 sati    + Andrija i Katarina Nikolić
PONEDJELJAK    21. prosin.    
    6 sati + Ante i Slavica Lukičević
18 sati    na nakanu

UTORAK    22. prosin.    
    6 sati + Josip Orkić
18 sati     Za zahvalu

SRIJEDA    23. prosin    
    6 sati + Manda Mrkonjić i Irena Matić
18 sati    na nakanu sv. Obitelji

ČETVRTAK    24. prosin.    BADNJAK – sv. Adam i Eva
    6 sati + Nikola Ivaniš
18 sati zahvala ob. Stojanović
21 sat    za zdravlje Mire

PETAK    25. prosin.    BOŽIĆ – ROĐENJE GOSPODNJE
    7,30 + Ljubica Peršinović
9 sati + Josip i Janja Alberini
10,30 sati + iz ob. Stjepana Lončarević
18 sati    za narod

SUBOTA    26. prosin.    SV. STJEPAN, prvomučenik
    9 sati + Stjepan i Dubravka Tomić
10,30 sati + Lucija Živić
18 sati    + Stjepan Dominković

NEDJELJA    27. prosin.    SVETA OBITELJ i sv. Ivan, ap. i ev.
    7,30 sati    + Ivan i Miroslav Galović
    9 sati    + Stjepan Goda
    10,30 sati    za sve župljane
    18 sati    + Ivan i Matija Đurijanček

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u ponedjeljak 14. prosinca Manda Prce r. Jarak (1935.);
u srijedu 16. prosinca Adela Božić r. Hiršberger (1937.);
u subotu 19. prosinca Tatjana Vulić r. Galić (1973.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE
u dane Božića u crkvama se dokida mjera od 25 osoba te je moguća prisutnost vjernika uz pridržavanja razmaka (ne vrijedi za članove istog domaćinstva). Kako bi svi doprinijeli ODGOVORNOM ponašanju, sve Vas molim, prije nego se zadržite i ostanete u prostoru župne crkve, kada uđete prvo pogledajte možete li se pridržavati propisanog razmaka, ako ne nastojte sv. misu pratiti ispred crkve. U brizi jedni za druge strpljivo čuvajmo zajedništvo duha i vjere!

SVETE MISE U DOŠAŠĆU
do Badnjaka su mise zornica u 6 sati i večernjica u 18 sati. Na Badnjak je posljednja zornica. Neka svi, bez obzira koliko sličica imaju, ponesu svoje albume kako bi poslije mise prema dolascima dobili prikladni dar. Za najredovitije su sestre Karmeličanke iz Breznice Đakovačke izradile kipić sv. Josipa (kada prave svoje rukotvorine one i mole za one koji će ga dobiti).

ADVENTSKA SVJETLOST
sinoć smo u prisutnosti Betlehemskog svjetla na našem vanjskom adventsk-om vijencu upalili sve četiri svijeće: NADE, LJUBAVI, RADOSTI te svijeću MIRA. Tako ćemo do Badnjaka snagu ove svjetlosti po BETLEHEMSKOM SVIJETLU iz naše župne crkve moći uzeti i unijeti u svoje domove.

UPIS VEZANIH MISNIH NAKANA
upis vezanih misnih nakana (na neki datum) za siječanj, veljaču i ožujak je u ponedjeljak 21. prosinca od 16 sati. Svaka obitelj može upisati samo DVIJE nakane godišnje. Unaprijed hvala, što ćete kod upisa pokazati strpljivost i razumijevanje za druge. Svi koji imaju više nakana mogu ih upisati u nevezane koje šaljemo za Đakovo.

ISPOVIJED
Radost je svećeniku vidjeti strpljivost i pobožnost vjernika dok pristupaju sakramentu pomirenja. Dok na tome svima zahvaljujem, primili po svojoj iskrenosti pred Bogom, obilje blagoslova.
Hvala svima koji su na dan predbožićne ispovjedi, slatkim i slanim pecivima počastili svećenike ispovjednike.
Probudimo i potaknimo naše POSPANCE na ovaj sveti čin vjernosti Bogu. Ispovjedit se može svakog dana prije sv. misa, kao i na Badnjak od 9 sati.

ŽUPNI CARITAS
Hvala svima koji ste prošle Nedjelje Caritasa svojim darom u milostinji
darivali za karitativne potrebe našeg Nadbiskupijskog Caritasa.
Podjela drva – s obzirom na manji broj prisutnih vjernika ipak smo uspjeli kupili ogrijeva za 26 obitelji ili samaca. Ipak nismo svima bili u mogućnosti pomoći pa se nadam da neće ostati bez ogrijeva. Veliko HVALA g. Tomislavu Županjcu, djelatnicima i partnerima Šumarije Županja na velikodušnosti i pomoći u realizaciji ove akcije.
PODJELA PAKETA će biti u ponedjeljak 21. prosinca od 9 do 15 sati. Naši volonteri Caritasa od Vaših darova i kupovinom onih namjernica koje su nedostajale, napravili su 102 paketa hrane i higijenskih potrepština.
OBAVIJEST: U Župnom Caritasu dežurstva neće biti do daljnjega.

ROĐENJE ISUSOVO - BOŽIĆ
ova svetkovina oduvijek je naše obitelji ispunjala radošću Božjeg pohođenja kako i uzajamnošću obiteljskog zajedništva, a za to ćemo imati prigode moliti u našoj župnoj crkvi na šest svetih misa. Prema važećim epidemiološkim mjerama dvije su mise polnoćke – u 18 te u 21 sat. Obje sv. mise će biti na vanjskom oltarnom prostori. Dobro se obucimo (skafandere ili drugu toplu odjeću i obuću)!
ZAHVALU upućujem kako za vrijeme Došašća tako i za dan Božića: svim pjevačima, čitačima i ministrantima; obitelji Lučić na darovanom cvijeću; gđi Đurđi Abramović na izradi ukrasa; obitelji Živković, domaćici Mari Vuković i Tanji Goda na svemu učinjenom kako bi ovo vidljivo, a ponekad i neznatno, potaklo na rođenje Boga u nama. Isto, ne manje vrijedno HVALA izričem vikaru Leonu i đakonu Krešimiru na svakoj pomoći u pripremi za Božić.

BLAGOSLOV OBITELJI
Prema trenutnim epidemiološkim mjerama odlukom Nadbiskupskog ordinarijata u župama naše nadbiskupije pohod svećenika i blagoslov obitelji odgađa se do poslije svetkovine Bogojavljenja. Ako se do tada situacija ne promijeni ista se odluka može odgoditi do sigurnijih okolnosti.

PRIMANJE HOSTIJE - TIJELA KRISTOVA NA RUKU
Zbog izvanrednih okolnosti, pričest na ruku je naš svakidašnji način primanja Tijela Kristova. Znamo kako se u posvećenoj Hostiji nalazi Bog koji se radi našega spasenja ponizio do prilike kruha. Zato ispovijedamo da je punina Isu-sova božanstva prisutna u svakoj, pa i najsitnijoj mrvici posvećene Hostije.
Time nas vjera obvezuje da primanju Hostije na ruku pristupamo pažljivo i sa strahopoštovanjem. Kada svećenik dođe do vas u visini laktova ispružite ruke. Prvo postavimo lijevi dlan (na koji svećenik odloži hostiju), a ispod držimo desni (s tom rukom uzmemo hostiju i pričestimo se). Pričestit se trebamo odmah pred svećenikom pažljivo pazeći da Hostija ne ispadne ili izmrvi. Odmah provjerite je li na dlanu ostalo mrvica, jer njih se ne otrese na pod, već je potrebno svaku preostalu česticu konzumirati. Ako se slučajno dogodi da Hostija padne na suhi pod odmah je s poštovanjem podići i ako nije uprljana pričestiti se, ako se uprljala odmah je donesimo svećeniku.

NARUDŽBA MISNIH VINA
Za Božićne blagdane od ovoga tjedna možemo naručiti Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti u buteljama bijelo vino: vrhunski Traminac i Chardonnay (30 HRK) te kvalitetnu Graševinu (25 HRK); kao i kvalitetno crno vino Cabernet Sauvignon-Frank (30 HRK). Također svih navedenih vina ima u pakiranju od 5 l (78 HRK). Zbog ograničenosti količina može se dogoditi da traženo ne dobijete. Dostava je poslije 11. siječnja (postoji mogućnost da dostava bude i ranije).

KATOLIČKI KALENDARI ZA 2021.
Na vaše učestale upite u župnom uredu nabavili smo jednolisne i dvanaestolisne kalendare za nadolazeću 2021. godinu.

NAJAVA DOGAĐANJA
28. prosinca Nevina dječica – blagoslov male djece;
31. prosinca sv. Silvester, p. - misa Zahvalnica u 18 sati;
nakana molitelja žive krunice za siječanj je: za prestanak pandemije.
1. siječnja BDM Bogorodica i četvrti petak velike devetnice Srcu Isusovu. Od večernje sv. mise pa do ponoći je naše redovito večernje Euharistijsko klanjanje. Prijavimo se za noćno bdijenje od 30 minuta;
2. siječnja prva subota - Dan molitve za svećenička i redovnička zvanja;

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije do-laska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Ured je otvoren od ponedjeljka do četvrtka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati    – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije – Majke Crkve, svetog Josipa i našeg zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA,
uz želju da vam je
Čestit Božić i radosni božićni blagdani!

vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.                vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đakon

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:00 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
E: zupa1.zupanja@gmail.com
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr