Župne obavijesti - 3. nedjelja kroz godinu

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 23. do 30. siječnja 2022.

NEDJELJA 23. siječ. 3. nedjelja kroz godinu Nedjelja Božje Riječi
7,30 sati + Ivan i Ruža Jemrić i Kata Dugina
9 sati + Ladislav i Dragica Šivak
10,30 sati Za župljane
18 sati + Stjepan i Mara Filipović

PONEDJELJAK 24 siječ. Molitvena osmine za jedinstvo kršćana Sv. Franjo Saleški, b. i c.n.
18 sati Na nakanu

UTORAK 25. siječ. Obraćenje sv. Pavla
18 sati + iz ob. Košutić

SRIJEDA 26. siječ. Sv. Timotej i Tito, b.
18 sati + iz ob. Mate Iliševića i + iz ob. Marka Živkovića

ČETVRTAK 27. siječ. Sv. Anđela Merici, d.
18 sati Na nakanu

PETAK 28. siječ. Sv. Toma Akvinski, prez. i c.n.
18 sata + Ivan i Ana Papratović

SUBOTA 29. siječ.
8 sati + Pejo Stjepanović

NEDJELJA 30. siječ. 4. nedjelja kroz godinu
7,30 sati + Laura Mateljić
9 sati + Marko i Manda Dominković
10,30 sati Za župljane
18 sati + Vesna Čonda

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise. Kada i gdje vidite upaljeno svjetlo pristupite. Ispovijed traje do pred početak sv. mise ili kada ispovjednik nije za oltarom do molitve Oče naš...
Prolazeći tokom dana pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Krštenje
U našoj župnoj crkvi kršten je:
Teo Zovkić, sin Davora i Magdalene r. Oršolić.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjen je:
u subotu 22. siječnja Goran Švelić (1963.).
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Nedjelja Božje Riječi
je treća nedjelja kroz godinu (tj. druga nakon Krštenja Gospodinova), a obilježava se od 2019. g. na poticaj pape Franje. Želja mu je da vjernici današnjeg vremena probude osobnu svijest o bitnosti Svetog pisma u vlastitoj duhovnoj izgradnji. Biblija je, uz sv. misu i sakramente, ono najvrjednije što nam je Bog dao a najčešće samo skuplja prašinu na policama.
Neka ti današnja Nedjelja Božje Riječi pomogne u donošenju odluke o svakodnevnom čitanju Božje riječi kroz dane koji su pred tobom.

Susret ministranata
susret ministranata je danas, u nedjelju 23. siječnja s početkom u 19 sati. Bogu zahvaljujemo na novim ministrantima i pozivamo sve druge da im se pridruže. Roditelji potaknite i ohrabrite svoju djecu i pošaljite ih na susret!

Katehetski susreti
zbog epidemioloških okolnosti katehetski susreti se odgađaju do 31. siječnja. Raspored katehetskih susreta bit će postavljen sljedeće nedjelje na našoj oglasnoj ploči i župnoj web-stranici.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
u utorak 25. siječnja, blagdanom Obraćenja sv. Pavla, pod geslom Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti, završava molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Začetnici ovog molitvenog pokreta su dvojica anglikanskih svećenika koji su 1908., u okviru američke Anglikanske crkve, prvi put organizirali molitvenu osminu. Ubrzo nakon toga pristupili su Katoličkoj crkvi, pa se od tada ova osmina počela širiti ponajviše u Katoličkoj crkvi. Papa Pio X. službeno ju je odobrio i preporučio svim katolicima. U danima osmine moli i ti na istu nakanu:
Molitva za jedinstvo kršćana
Isuse Kriste, Gospodine i Spasitelju naš, Ti si obećao ostati s nama zauvijek. Ti pozivaš sve kršćane k sebi da budu dionici Tvoga Tijela i Krvi. Ali naš grijeh nas je podijelio te više ne možemo sudjelovati u Tvojoj Svetoj Euharistiji zajedno. Priznajemo ovaj svoj grijeh i molimo Te, oprosti nam i pomozi nam da služimo putevima pomirenja, u skladu s Tvojom voljom. Zapali naša srca ognjem Duha Svetoga. Daj nam Duha mudrosti i vjere, odvažnosti i strpljivosti, poniznosti i čvrstoće, ljubavi i kajanja, po zagovoru Presvete Bogorodice i svih svetih. Amen. (Sergej Bulgakov)

Susret kateheta
pripremajući se za nastavak katehetskih susreta, u srijedu 26. siječnja s početkom u 19 sati, biti će redoviti susret svih kateheta.

Euharistijsko klanjanje
U Euharistijskoj gesti klanjanja događa se susret Boga i čovjeka. Pritom vjernik otkriva poziv i poslanje da poput Isusa razumije Božju volju. U klanjanju se ostvaruje uzdizanje duše Bogu kako bi bili svjedoci njegove poruke koja oslobađa i poziva da činimo dobro. Stoga u polusatnom bdijenju postanimo novi ljudi, ojačani u svome identitetu i samosvijesti, ohrabreni i potaknuti na života prema Kristovoj zamisli. Klanjanje je u četvrtak u nastavku sv. mise.

Susret župnih koordinatora Sinodalnog puta
u subotu 29. siječnja s početkom u 9,30 sati u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca održat će se regionalni formativni susret župnih koordinatora za savjetovanje u pripravi za Sinodu koja će se 2023. godine održati u Rimu.

Naknadni blagoslov obitelji
sve obitelji i ustanove koje nisu bile u mogućnosti primiriti blagoslov u predviđeni dan, neka se prijave u župni ured kako bi prilagodili blagoslov vremenu koji im odgovara.

Tečaj priprave za brak
Zaručnici koji namjeravaju sklopiti sakramentalnu ženidbu do kraja rujna 2022. godine ili kasnije, obavezni su pohoditi Tečaj priprave za brak. Tečaj se održava srijedom, četvrtkom i petkom kroz dva tjedna (9., 10. i 11. veljače, te 16., 17. i 18. veljače) s početkom u 19 sati. Zaručnici prvi dan trebaju doći ranije radi upisa i preuzimanja potvrde o pohađanju. Predavanja su u velikoj dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji.

Kajanje u ispovijedi
nakon što u Ispovjedi izreknemo sve grijehe i dobijemo pokoru, svećenik će nam reći: Pokaj se! Čin kajanja kojega smo pozvani iskreno izgovoriti može imati različite oblike, no u sebi uvijek mora imati dvije bitne osobine: prva je da moram reći KAJEM SE za učinjene grijehe, a druga je ODLUKA srca za obraćenjem, odnosno da ću se u grešnosti popraviti. Iz toga proizlaze riječi da nećemo griješiti te da ćemo se kloniti bližih grešnih prigoda.
Prema gore rečenom najčešći oblik KAJANJA kojega danas poznajemo je: Kajem se od svega srca što sam uvrijedio Boga, najveće i najmilije dobro. Mrzim sve svoje grijehe i čvrsto obećajem da ću se popraviti i da neću više griješiti.
Ispovijed za parove koji žive nevjenčano sakramentalno?
Jedno od čestih pitanja s kojim se susrećemo zašto svećenik ne smije udijeliti oprost vjernicima koji nisu sakramentalno vjenčali:
u izvanbračnom zajedništvu - osobe koje žive u bilo kojem obliku izvanbračnog zajedništva (bilo da su civilno vjenčani ili žive u izvanbračnoj zajednici) ne mogu primiti odrješenje u sakramentu Ispovjedi i pristupati svetoj Pričesti.
civilno rastavljeni - osoba koja se civilno rastala, a nije sklopila drugu civilnu ženidbu ili ne živi u izvan bračnom zajedništvu, može pristupati sakramentima Ispovjedi i Pričesti;
Često razgovor kod USKRATE odrješenja grijeha završi tvrdnjom: Bolje da sam to PREŠUTIO? Ova tvrdnja polazi od svjetovnog gledanja na sakrament Ispovjedi, a sažeta je u izreci: Cilj opravdava sredstva! No, ako znamo da je SVAKI sakrament vidljivi znak nevidljive Božje milosti, onda PREŠUĆIVA-NJEM bitne stvari, vjernik u Ispovijedi može slagati svećenika kao posrednika, ali NIKAKO ne može Boga koji je djelitelja oproštenja. Iz toga proizlazi da namjerno prešućivanjem grijeha, koji je bitan za odrješenje pa makar ga u Ispovjedi svećenik udijelio, Ispovijed čini NEVALJANU!

Glas koncila i župne obavijesti
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

Najava događanja
31. siječnja sv. Ivan Bosco, prez. i početak redovitih katehetskih susreta;
nakana molitelja žive krunice za veljaču: za osobe s invaliditetom i njihove obitelji;
1. veljače započinju redovita dežurstva utorkom u župnom Caritasu;
2. veljače Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica (Marinje);
3. veljače sv. Blaž i blagoslova grla;
- ujedno je to i prvi dan devetnice Gospi Lurdskoj;
4. siječnja je peti petak velike devetnice Srcu Isusovu i noćno klanjanje. Toga dana je klanjanje za krizmanike i pripravnike prve godine za krizmu;
6. siječnja je nadbiskupijski Dan molitve za svećenička i redovnička zvanja.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr