Župne obavijesti - 6. vazmena nedjelja


ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 22. do 29. svibnja 2022.
Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA22. svibnja VI. vazmena nedjelja sv. Rita, red.
8,30 sati+ Orka i Nikola Baotić
10,30 satiza župljane
18,30 sati+ iz ob. Lukačević
Susret krizmatelja s krizmanicima

PONEDJELJAK23. svibnja
18,30 sati+ iz ob. Golubičić i Latinac

UTORAK
24. svibnjaPrvi dan trodnevnice11. utorak sv. Antunu Padovanskom BDM Pomoćnica Kršćana
19,30 sati Za zahvalu sv. Riti

SRIJEDA 25. svibnja Drugi dan trodnevnice
19,30 sati+ iz ob. Herceg i Marijanović

ČETVRTAK26. svibnja Uzašašće Gospodinovo Treći dan trodnevnice
19,30 sati + Antun Galović

PETAK 27. svibnja
18,30 sati + iz ob. Martić i Galić

SUBOTA 28. svibnja Krizma (Potvrda)
8,30 sati + Manda Živković
10,30 sati Sveta misa podjele sakramenta Potvrde

NEDJELJA29. svibnja VII. vazmena nedjelja sv. Euzebije i Polion, cibalski mučenici
8,30 sati+ Ruža i Ivan Rožman
10,30 satiza župljane
18,30 sati+ Ilija Galović

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise.
Kada i gdje vidite upaljeno svjetlo pristupite.

Ženidbeni navještaj
U subotu 4. lipnja u našoj župnoj crkvi sakramentalno će se vjenčati:
Miroslav Hrehor (sin Mije i Mire r. Ljubić, rođen 1988.) i Darija Hrehor r. Benaković (kći Ivana i Marine r. Šumanovac, rođena 1993.).
Moleći za mladence Božji blagoslov, iskreno čestitamo!

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju sv. Jurja, sahranjeni su:
u ponedjeljak 16. svibnja Jakob Filipović (1954.)
i Josip Barišić (1935.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Susret krizmatelja i krizmanika
danas (22. svibnja) pod večernjom sv. misom i nakon nje biti će susret krizmatelja mons. Luke Marijanovića s ovogodišnjim krizmanicima. Ovo je redoviti oblik susreta u kojem krizmatelj nastoji upoznati krizmanike i uvjeriti se u trud mladih osoba za samostalni hod u zrelosti vjere.

Trodnevna priprava i slavlje svete Potvrde (Krizme)
sljedeću subotu naša župna zajednica zajedno sa 60-tero naših mladih, njihovim obiteljima i kumovima, svetom misom u 10,30 sati, slavi Svetu Potvrdu. Delegat koji će u ime nadbiskupa mons. Đure Hranića krizmanicima podijeliti sakrament Krizme je preč. mons. Luka Marijanović, umirovljeni profesor i kanonik u Đakovu.
Trodnevna priprava za krizmanike, roditelje i kumove je u utorak, srijedu i četvrtak (24., 25. i 26. svibnja) uz svetu misu na vanjskom oltarnom prostoru u 19,30 sati. Roditelji će u četvrtak krizmanicima uručiti Bibliju za mlade.
Ispovijed za krizmanike, roditelje i kumove raspoređena je prema katehetskim grupama: - utorak A grupa, - srijeda B grupa i - četvrtak C grupa. Svakog dana ispovijeda se od 18,15 sati. Ako dođeš posljednju minutu pred misu ne očekuj da ćeš se ispovijediti – dođi RANIJE! Roditelji pitajte krizmanike koja su grupa kako bi se na vrijeme i uz strpljenje ispovijedili.
Generalna proba je u petak, 27. svibnja u 19,30 sati. Tada će krizmanicima biti uručeni: pristupnica i prigodni krizmanički šal crvene boje (simbol je primljenih darova Duha Svetog kojeg su apostoli primili u obliku plamenih jezika).
Podjela Svete Potvrde (Krizme) je u subotu 28. svibnja na vanjskom oltarnom prostoru za vrijeme sv. mise u 10,30 sati. Krizmanici i kumovi trebaju doći 20 min prije početka sv. mise i zauzeti svoje mjesto. Obavezno doručkovati i ponijeti Pristupnicu i krizmanički šal.

Katehetski susreti
katehetski susreti su prema rasporedu koji se nalazi na našim oglasnim pločama i župnoj web stranici.

Svibanjske pobožnosti
Časteći Mariju, Svibnja Kraljicu, u posljednjem tjednu mjeseca svibnja ⮶
budimo što više usmjereni na ono u čemu nas Marija poučava svojim primjerom. Uz krunicu BDM prije sv. mise, pred kraj ćemo izmoliti Lauretanske litanije.

Jedanaesti od 13 utoraka sv. Antunu Padovanskom
preporučimo se u utorak zagovoru sv. Antuna. Pri kraju sv. mise izmoliti ćemo krunicu i litanije u čast Sveca čitavoga svijeta.

Molitveni vijenac svetog Josipa
radost je čuti da su molitelji popunili dva Vjenčića sv. Josipu, a treći se popunjava. Zainteresirani pojedinci ili obitelji, napose očevi, mogu se i nadalje javljati za molitveni vijenac sv. Josipu. Prijavite se gospođi Vesni Juzbašić ili u župni ured kako bi se upoznali s milostima koje se po ovoj pobožnosti primaju.

Hodočašće sv. Josipu i bl. Alojziju Stepincu
naša župa u subotu, 18. lipnja, hodočasti u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac i rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca u Krašić. Polazak bi bio na sam dan oko 6 sati ispred župne kuće. Dolazak u Karlovac predviđen je do 10 sati kada će uslijediti prigodna pobožnost, kao i mogućnost za ispovijed. Sv. misa bi bila u 11 sati. Oko 14 sati polazak je za Krašić gdje će nakon prigodne pobožnosti bl. Alojziju Stepincu uslijediti razgledanje župne kuće u kojoj je proveo posljednje dane sužanjstva. Oko 16 sati je polazak kući, a planiran dolazak je oko 20 sati. Prijavimo se što prije u našem župnom uredu kako bi osigurali svoje mjesto. Na bazi od 50 hodočasnika cijena puta je 135 HRK (sve ovisi o broju).

Darovanje cvijeća
Lijepo je kada u zauzetosti srca po svome trudu želite ukrasiti prostor koji je naša svetinja. Raspitivali ste se možete li darivati cvijeće za ukrašavanje župne crkve i vanjskog oltarnog prostora. Uvijek!, no, prije nego donesete cvijeće potrebno je prethodno razgovarati s gospođom Marijanom Živković te dogovoriti kada to učiniti. Ako bez prethodnog dogovora donesete cvijeće u dan kada vi to nakanite, onda zbog vrućine i dužeg stajanja cvijeće brzo uvene. Zato zajedničkim planiranjem i dogovorom sve bude još ljepše! Unaprijed veliko HVALA!

Smijem li se ispovijedati?
jedno od čestih pitanja s kojim se susrećemo je „velečasni smijem li se ispovijedati i pričestiti ako sam…:
civilno rastavljen/a - osoba koja se civilno rastala, a mjesecima više ne živi sa supružnikom te nije u drugoj civilnoj ženidbi ili izvan bračnoj zajednici, može valjano pristupati sakramentu Ispovijedi i Pričesti;
u izvanbračnom zajedništvu - osoba koja živi s partnerom u bilo kojem obliku izvanbračne zajednice ne može valjano primiti odrješenje u sakramentu Ispovijedi, a time ni pristupiti svetoj Pričesti.
Često razgovor kod USKRATE odrješenja grijeha u Ispovijedi završi tvrdnjom: Bolje da sam to PREŠUTIO!? Ova tvrdnja polazi od svjetovnog gledanja na sakrament Ispovijedi, a sažeta je u izreci: Cilj opravdava sredstva! No, kada znamo da je SVAKI sakrament vidljivi znak nevidljive Božje milosti, onda PREŠUĆIVANJEM bitne stvari, vjernik u Ispovijedi može slagati svećenika kao posrednika, ali NIKAKO ne može Boga koji je djelitelj oproštenja. Iz toga proizlazi da namjerno prešućivanje grijeha, koje je temeljni uvijte za odrješenje, pa makar ti zbog laži u Ispovijedi svećenik udijelio odriješene, Ispovijed čini NEVALJANOM, odnosno svetogrdnom!

Župni Caritas
Redovito dežurstvo volontera Župnog Caritasa je utorkom: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Zbog manjka zainteresiranosti i potrebe za odjećom i obućom u župnom Caritasu više ne primamo odjevne predmete te vas molim da isto ne ostavljate ispred zgrade.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i volontiraj s nama!

Glas koncila i župne obavijesti
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem pronađi poticaje za osobni duhovni rast.

Najava događanja
31. svibnja Pohod Blažene Djevice Marije – crkveni god u Soljanima;
nakana molitelja žive krunice za lipanj: za duhovni rast ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika po Srcu Isusovu;
1. lipnja spomendan sv. Justina, mč.;
3. lipnja deveti petak u devetnici Srcu Isusovu + večernje klanjanje do ponoći;
4. lipnja spomendan sv. Kvirina Sisačkog, b. i mč.;
5. lipnja Svetkovina Duhova – nadbiskupijski Dan molitve za svećenička i redovnička zvanja.
- podjela fotografija krizmanicima je poslije večernje svete mise.

Radno vrijeme župnog ureda
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Na svemu veliko HVALA!!!
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr