Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 2. do 9. svibnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA
2. svibnja Peta vazmena nedjelja
9 sati + Zorica Kopić
10,30 sati Za narod
18 sati + Milorad Božić

PONEDJELJAK
3. svibnja Sv. Filip i Jakov, ap.
18 sati + Tomislav Grgić

UTORAK
4. svibnja Sv. Florijan, mč., 8. utorak sv. Antunu Padovanskom
18 sati + Ivo Jurić

SRIJEDA
5. svibnja
18 sati + Željko, Luka i Neda Žaper

ČETVRTAK
6. svibnja Sv. Dominik Savio i sv. Irenej Srijemski
18 sati + Ilija Užarević

PETAK
7. svibnja Osmi petak devetnice Srcu Isusovu, Sv. Dujam, b. i mč.
9 sati + Petar i Ana Marić
18 sati + iz ob. Mišković

SUBOTA
8. svibnja
9 sati + iz ob. Čajić

NEDJELJA
9. svibnja, Šesta vazmena nedjelja, Majčin dan
8,30 sati + iz ob. Đurijanček
10,30 sati Za narod
18,30 sati + Ljiljana Pavlović

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u ponedjeljak 26. travnja Vinko Lovrić (1948.);
u utorak 27. travnja Ivo Kljaić (1937.);
u četvrtak 29. travnja Josip Maričić (1942.);
u petak 30. travnja Ilija Brkić (1941).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršteni su:
Tena Baturina, kći Stjepana i Martine r. Spajić;
Dominik Bubalović, sin Hrvoja i Mirne r. Lešić;
Dominik Dobrinkić Parić, sin Maria i Mirele r. Maras.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojni život u vjeri!

Ministrantski susret
je u nedjelju 2. svibnja poslije večernje sv. mise. Prigoda je to da nam se priključe novi članovi. Ohrabrite ih!

Svibanjske pobožnosti
Časteći Mariju, Svibnja kraljicu, poslušajmo njene riječi: „Sve što vam rekne učinite“, te usmjerimo svoje vjernike na njenog sina Isusa. Stoga budimo što više njegovi i činimo što god nam rekne. Svibanjsku pobožnost započeli smo u svojim domovima. Uz obiteljsku krunicu BDM molimo i Lauretanske litanije, a nastavit ćemo je moliti svakog dana prije sv. misa.

Župna kateheza
Redoviti katehetski susreti su za uzraste od prvog do četvrtog r. OŠ.
u dogovoru s roditeljima krizmanici imaju susrete prema svojim skupinama: - A skupina u ponedjeljak u 19 sati; - B skupina u utorak u 19 sati; - C skupina u četvrtak u 19 sati.
katehetske skupine od 5 r. do 8 r. OŠ, te 1 r. SŠ s redovitom katehezom započet će prestankom nastave na daljinu.

Župni Caritas
Naš Župni Caritas od ovoga tjedna nastavlja s redovitim dežurstvom svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Župna knjižnica
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.

Sv. Florijan – zaštitnik od požara
U utorak 4. svibnja proslavit ćemo spomendan mučenika sv. Florijana, zaštitnika od požara a time i Vatrogasaca. Zajedno s umirovljenim i aktivnim članovima zahvalit ćemo na 134 godine djelovanja DVD-a Županja, kao i na započetim koracima JVP-e Županja. Ovom dragom svecu uputiti ćemo svoje
ponizne molitve, da nas štiti od požara i čuva naše Vatrogasce.

13 utoraka sv. Antunu Padovanskom
Osma pobožnost od 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom je u utorak 4. svibnja. Pri kraju sv. mise uz oltar sv. Antuna, izmolit ćemo svečevu krunicu i litanije njemu u čast.

Osmi petak Velike devetnice Srcu Isusovu
Naš pretposljednji, osmi korak u Velikoj devetnici Srcu Isusovu učinimo u ovom tjednu na prvi petak u svibnju. Svete mise su u 9 i u 18 sati, a mogućnost za ispovijed je: od 8,30 do 11 sati, te poslijepodne od 17 sati pa dok bude potrebe. Ispovijeda se u župnoj crkvi iza glavnog oltara (kada je svjetlo upaljeno pristupite).
Večernje Euharistijsko klanjanje je u župnoj crkvi od večernje svete mise do ponoći. Pojedinci, obitelji, zajednice… u župnom uredu ubilježite svoje bdijenje od 30 minuta. Budi dio neprekinute molitve pred Presvetim oltarskim sakramentom. Upišimo se i na klanjanje povedimo druge.

Krizmanici – duhovna obnova
U petak, subotu i nedjelju u našem pastoralnom centru za ovogodišnje krizmanike je prigodna duhovna obnova. Predvodit će ju mladi salezijanci predvođeni don Mihovilom Kurkutom. Program: prvi susret je u petak s početkom u 19 sati; drugi dan u subotu susreti su prijepodne od 10 do 12 sati i poslijepodne od 16 do 18 sati; a završava susretom za sve roditelje (mame i tate) u 18,30 sati. U nedjelju program započinje susretom u 10 sati i završava misom u 12 sati.
susret kateheta bit će u subotu 8. svibnja s početkom u 19,30 sati.

Novi termini svetih misa
U nedjelju 9. svibnja svete mise su prema novim terminima. Novi termini su: 8,30 i 18,30 sati. Promjena će se odnositi i na termine misa radnim danima.

Susret roditelja Prvopričesnika
Susret roditelja PRVOPRIČESNIKA je u nedjelju (9. svibnja) u 19,30 sati.

Knjiga Kapelice i Križevi kraj puta u Županji
Ovih dana svjetlo dana ugledala je knjiga Kapelice i križevi kraj puta u Župa-nji koju je priredio vlč. Ivan Varoščić. Kako sam naslov govori knjiga obuhvaća sve kapele i križeve koji se nalaze u našem Gradu. Knjiga je izvor mnogih vrijednih podataka, kako javnih tako i obiteljskih, jer su mnoge kapele sagrađene na temelju vjere pojedinaca ili znak obiteljskih zavjeta. U župnom uredu, knjigu možete nabaviti po simboličnoj cijeni od 20 HRK.

Uskrata odrješenja grijeha
Kako se redovito susrećemo s pitanjima na navedenu temu evo sažetog tuma-čenja kada svećenik ne može dati odrješenje. U ovome tekstu ćemo razjasniti slučajeve kod upotrebe kontraceptivnih i abortivnih sredstava. Kontraceptivi obuhvaćaju sva medicinska sredstva kojima se sprečava začeće. Abortivi su
medicinska sredstva koja se uzimaju kako bi spriječili da se već oplođena jajna stanica, začeti plod ugnijezdi, razvije i formira unutar maternice. Pod kontraceptivna sredstva spadaju razne vrste zaštite. Od onih najpoznatijih tu su mehanička sredstva (prezervativi), oralna sredstva (pilule za dan poslije) i različite vrste gelova. Abortive dijelimo na kemijske (tablete) i mehaničke (razna strana tijela). Od abortivnih sredstava najpoznatija je spirala.
Crkveni stav: kontraceptivi su dopušteni SAMO radi liječenja, regulacije neredovite mjesečnice i opravdane samoobrane od silovatelja. Za razliku od kontraceptiva, abortivi su zabranjeni. Korištenjem abortiva radi se grijeh protiv pete Božje zapovijedi: Ne ubij!; osoba koja koristi spiralu, kao i osoba koja ju prisiljava ili podržava u korištenju spirale, koja je abortivno sredstvo, NE MOŽE u ISPOVIJEDI dobiti absoluciju, odnosno odriješenje grijeha dokle god osoba ne ukloni spiralu. Po crkvenom moralu, jedino ispravno kontraceptivno sredstvo je praćenje plodnih dana tzv. Billingsovom metodom.

Živa krunica
Nakana molitelja Žive krunice u svibnju je: za rast u vjeri ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. Započni mjesec s odlukom da se priključiš molitvi samo jedne desetice dnevno (manje od 5 min). ODVAŽNO!

Najava događanja
10. svibnja bl. Ivan Merz;
od 11. do 13. svibnja Trodnevnica uoči prve Ispovjedi i Pričesti;
11. svibnja je deveti od trinaest utoraka u pobožnosti sv. Antunu;
12. svibnja sv. Leopold Bogdan Mandić, prez.;
13. svibnja je svetkovina Uzašašća Gospodinova
- i spomendan Gospe Fatimske;
14. svibnja sv. Matija, ap.;
16. svibnja sv. Ivan Nepomuk, prez. i mč..

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. N. L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đ.