Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 9. do 16. svibnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 9. svibnja Šesta vazmena nedjelja, Majčin dan
8,30 sati + iz ob. Đurijanček
10,30 sati Za narod
18,30 sati + Ljiljana Pavlović

PONEDJELJAK 10. svibnja bl. Ivan Merz
18,30 sati + iz ob. Ive i Božice Kobaš

UTORAK 11. svibnja 9. utorak sv. Antunu Padovanskom, Prvi dan trodnevnice
19,00 sati + iz ob. Kolarić

SRIJEDA 12. svibnja sv. Leopold Bogdan Mandić, prez., Drugi dan trodnevnice
19,00 sati + Marko i Liza Ivić i + iz. ob. Janjić

ČETVRTAK 13. svibnja Uzašašće Gospodinovo, Treći dan trodnevnice
19,00 sati + Joso, Mara i Drago Župarić

PETAK 14. svibnja sv. Matija, ap., Prva ispovijed
18,30 sati + Antun Kobašević i + iz ob. Kobašević

SUBOTA 15. svibnja
8,30 sati
10,30 sati Prva pričest

NEDJELJA 16. svibnja Sedma vazmena nedjelja, sv. Ivan Nepomuk, mč.
8,30 sati + Đuro i Katarina Golubičić i Ana Latinac
10,30 sati Za narod
18,30 sati Manda Matić

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi. 

UKOP
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u petak 7. svibnja Ana Domazet r. Zovkić (1944.);
u subotu 8. svibnja Franjo Miličić (1957.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršteni su:
Danijel Mikinac, sin Miroslava i Josipe r. Alilović;
Lea Živković, kći Slavena i Melani r. Kračun;
Fran Kamenjaš, sin Marka i Evice r. Didović.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojni život u vjeri!

DUHOVNA OBNOVA KRIZMANIKA
Današnjim susretom u 10 sati i svetom misom u 12 sati završiti će duhovna obnova za krizmanike, koju je predvodio salezijanac don Mihovil Kurkut.

SUSRET RODITELJA KRIZMANIKA
Susret roditelja KRIZMANIKA je u nedjelju (16. svibnja) u 19,30 sati.

ŽUPNA KATEHEZA
Od ovog tjedna nastavljaju se redoviti susreti za SVE katehetske skupine. Redoviti katehetski susreti su za uzraste od prvog do četvrtog r. OŠ.
krizmanici imaju susrete prema svojim skupinama: - A skupina u ponedjeljak; - B skupina u utorak; - C skupina u četvrtak. Svaki dan početak susreta je u 20 sati.

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI
Časteći Mariju, Svibnja kraljicu, poslušajmo njene riječi: „Sve što vam rekne učinite“, te usmjerimo svoje vjernike na njenog sina Isusa. Stoga budimo što više njegovi i činimo što god nam rekne. Svibanjsku pobožnost započeli smo u svojim domovima. Uz obiteljsku krunicu BDM molimo i Lauretanske litanije, a nastavit ćemo je moliti svakog dana prije sv. misa.

13 UTORAKA SV. ANTUNU PADOVANSKOM
11. svibnja je deveta pobožnost od 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom. Pri kraju sv. mise izmolit ćemo svečevu krunicu i litanije njemu u čast.

TRODNEVNICA UOČI PRVE ISPOVIJEDI I PRVE PRIČESTI
ovaj tjedan se naša župna zajednica trodnevnom pripravom priprema da zajedno s 50-ero prvopričesnika i njihovim obiteljima, proslavi primanja njihovih prvih sakramenata Ispovjedi i Svete Pričesti.

HALJINICE za prvopričesnike roditelji će preuzeti u ponedjeljak 10. svibnja prema dogovoru s katehisticama;
Trodnevna priprava za prvu Ispovijed i Pričest je od utorka do četvrtka sa sv. misom u 19 sati na vanjskom oltarnom prostoru. Prvopričesnici u utorak primaju krunice, u srijedu prvpopričesnički molitvenik, a u četvrtak uz obnovu krsnih obećanja svijeću;
Roditelji mogućnost za ispovijed imaju u Trodnevnici prema sljedećem rasporedu (ne čekajmo posljednju minutu pred misu) od 18 sati: utorak
roditelji 3 A, srijedu roditelji 3 B, četvrtak roditelji 3 C;
Prvu svetu Ispovijed prvopričesnici će imati u petak po razredima: 3 A
u 10 sati, 3 B u 10,45 sati i 3 C u 16,45 sati;
Generalnu probu za prvu pričest prvopričesnici imaju u petak u 17 sati;
prvu svetu Pričest proslavit ćemo sv. misom u subotu 15. svibnja u 10,30 sati. Prvopričesnici trebaju doći u haljinicama do 10,10 sati. Sv. misa je na vanjskom oltarnom prostoru.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola zajedno s našim prvopričesnicima i njihovim roditeljima okupimo se oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je na svetkovinu Uzašašća Gospodinova u četvrtak poslije večernje sv. mise.

BIBLIJSKA URA
Biblija, odnosno Utjelovljena i zapisana Božja riječ, temelj je naše vjere i potrebna je našeg razumijevanja kako bi nam bila izvor svakidašnje mudrosti. Biblijsko-molitveni susret bit će u četvrtak, 13. svibnja poslije Euharistijskog klanjanja. Uz svećenike i ti budi sudionik na susretu u našem Pastoralnom centru. DOĐI i povedi one koje želiš obogatiti Božjom riječju!

KNJIGA KAPELICE I KRIŽEVI KRAJ PUTA U ŽUPANJI
knjiga Kapelice i križevi kraj puta u Županji koju je priredio vlč. Ivan Varoščić. obuhvaća sve kapele i križeve koji se nalaze u našem Gradu. Knjiga je izvor mnogih vrijednih podataka, kako javnih tako i obiteljskih, jer su mnoge kapele sagrađene na temelju vjere pojedinaca ili znak obiteljskih zavjeta., Knjigu možete nabaviti na našem štandu ili u župnom uredu po simboličnoj cijeni od 20 HRK.

USKRATA ODRJEŠENJA GRIJEHA
Kako se redovito susrećemo s pitanjima na navedenu temu evo sažetog tuma-čenja kada svećenik ne može dati odrješenje. U ovome tekstu ćemo razjasniti slučajeve kod upotrebe kontraceptivnih i abortivnih sredstava. Kontraceptivi obuhvaćaju sva medicinska sredstva kojima se sprečava začeće. Abortivi su medicinska sredstva koja se uzimaju kako bi spriječili da se već oplođena jajna stanica, začeti plod ugnijezdi, razvije i formira unutar maternice. Pod kontraceptivna sredstva spadaju razne vrste zaštite. Od onih najpoznatijih tu su mehanička sredstva (prezervativi), oralna sredstva (pilule za dan poslije) i različite vrste gelova. Abortive dijelimo na kemijske (tablete) i mehaničke (razna strana tijela). Od abortivnih sredstava najpoznatija je spirala.
Crkveni stav: kontraceptivi su dopušteni SAMO radi liječenja, regulacije neredovite mjesečnice i opravdane samoobrane od silovatelja. Za razliku od kontraceptiva, abortivi su zabranjeni. Korištenjem abortiva radi se grijeh protiv pete Božje zapovijedi: Ne ubij!; osoba koja koristi spiralu, kao i osoba koja ju prisiljava ili podržava u korištenju spirale, koja je abortivno sredstvo, NE MOŽE u ISPOVIJEDI dobiti absoluciju, odnosno odriješenje grijeha dokle god osoba ne ukloni spiralu. Po crkvenom moralu, jedino ispravno kontraceptivno sredstvo je praćenje plodnih dana tzv. Billingsovom metodom.

ŽUPNI CARITAS
Naš Župni Caritas od ovoga tjedna nastavlja s redovitim dežurstvom svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.
GLAS KONCILA
Sa stolića za tisak uzmi Glas koncila i upoznaj se sa svjedočanstvima i novostima iz života Crkve, te otkrij poticaj za osobni rast u vjeri.

NAJAVA DOGAĐANJA
od 19. do 20. svibnja Trodnevnica uoči Svete Potvrde;
18. svibnja je deseti od trinaest utoraka u pobožnosti sv. Antunu;
19. svibnja pobožnost sv. Josipu;
22. svibnja sv. Rita, red.;
23. svibnja Svetkovina Duhova – Krizma i sv. Deziderije (Željko). Ujedno je to i posljednja nedjelja kada je s nama đakon vlč. Krešimir iljazović.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 18,00 sati
Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.

Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. N. L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đ.