Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 16. do 23. svibnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA
16. svibnja Sedma vazmena nedjelja,sv. Ivan Nepomuk, mč.
8,30 sati + Đuro i Katarina Golubičić i Ana Latinac
10,30 sati Za narod
18,30 sati Manda Matić

PONEDJELJAK 17. svibnja
18,30 sati + Mato i Sarafina Ivančičević

UTORAK 18. svibnja, 10 utorak sv. Antunu Padovanskom
18,30 sati + Ivo Jagić

SRIJEDA 19. svibnja Pobožnost sv. Josipu i Prvi dan trodnevnice za Krizmu
19,00 sati + Alojz Galović i + iz ob. Galović

ČETVRTAK 20. svibnja, Drugi dan trodnevnice za Krizmu
19,00 sati + iz ob. Fonss

PETAK 21. svibnja, Treći dan trodnevnice za Krizmu
19,00 sati Za zdravlje

SUBOTA 22. svibnja, s. Rita iz Cascia, r.
8,30 sati + Ivo Jagić

NEDJELJA 23. svibnja, Svetkovina Duhova – Pedesetnica, sv. Deziderije (Željko)
8,30 sati + Petar, Veronika i Antun Marković
10,30 sati Sveta Krizma
18,30 sati + Đuro i Katarina Filipović

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

KRŠTENJE
U našoj župnoj crkvi kršten je:
Marko Baotić, sin Miroslava i Mande r. Živković.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

Ženidbeni navještaj
U subotu 29. svibnja u Starim Jankovcima sakramentalno će se vjenčati:
Denis Plesivčak (sin + Zlatka i Ružice r. Zovkić, rođen 1981.) i
Anita Čuljak (kći Vitomira i Franke r. Novak, rođena 1991.).
Moleći za mladence Božji blagoslov, iskreno čestitamo!

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u srijedu 12. svibnja Mato Kopić (1955.);
u srijedu 12. svibnja Ivan Kopić (1938.);
u srijedu 13. svibnja Smiljan Babić (1964.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Susret roditelja Krizmanika
Susret roditelja KRIZMANIKA je danas (16. svibnja) u 19,30 sati.

Ministrantski susret
je danas 16. svibnja poslije večernje sv. mise. Prigoda je to da nam se priključe novi članovi, napose potičem naše prvopričesnike. Ohrabrite ih!

Župna kateheza
nastavljaju se redoviti susreti za SVE katehetske skupine.

Svibanjske pobožnosti
Časteći Mariju, Svibnja kraljicu, poslušajmo njene riječi: „Sve što vam rekne učinite“, te usmjerimo svoje vjernike na njenog sina Isusa. Stoga budimo što više njegovi i činimo što god nam rekne. Svibanjsku pobožnost započeli smo u svojim domovima. Uz obiteljsku krunicu BDM molimo i Lauretanske litanije, a nastavit ćemo je moliti svakog dana prije sv. misa.

13 utoraka sv. Antunu Padovanskom
18. svibnja je deseta pobožnost od 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom. Pri kraju sv. mise izmolit ćemo svečevu krunicu i litanije njemu u čast.

Pobožnost sv. Josipu
u Godini sv. Josipa i ovog 19. dana mjeseca svibnja, naša župna zajednica, u srijedu prije svete mise izmolit će krunicu i litanije sv. Josipu.

Trodnevna priprava i slavlje svete Potvrde (Krizme)
na svetkovinu Duhova naša župna zajednica zajedno s 62-oje naših mladih, njihovim obiteljima i kumovima, svetom misom u 10,30 sati, slavi Svetu Potvrdu. Delegat koji će u ime nadbiskupa mons. Đure Hranića krizmanicima podijelit sakrament Krizme je preč. Drago Tukara, ravnatelj Nadbiskupijskog Caritasa i profesor na KBF-u u Đakovu.
Susret krizmanika s Krizmateljem (krizmanički ispit) je u ponedjeljak 17. svibnja u 19,30 sati.
Trodnevna priprava za krizmanike, roditelje i kumove je u srijedu, četvrtak i petak (19., 20. i 21. svibnja), uz svetu misu na vanjskom oltarnom prostru u 19 sati. Krizmanicima će u petak roditelji uručiti Biblije.
Ispovijed za krizmanike, roditelje i kumove napravljen je prema katehetskim grupama: - srijeda A grupa, - četvrtak B grupa i - petak C grupa, svakog dana trodnevnice prije sv. mise od 17,45 sati. Roditelji pitajte krizmanike koja su grupa kako bi se navrijeme i uz strpljenje ispovijedali. Ako dođeš posljednju minutu pred misu ne očekuj da češ se ispovjediti – dođi RANIJE!
Generalna proba je u subotu, 22. listopada u 10 sati. Na susretu će krizmanicima biti uručena: Pristupnica i prigodni krizmanički crveni šal (crvena boja simbol je darove Duha Svetog u obliku plamenih jezika).
Podjela Svete Potvrde (Krizme) je u nedjelju 23. svibnja na vanjskom oltarnom prostoru za vrijeme sv. mise u 10,30 sati. Krizmanici i kumovi trebaju doći 20 min prije početka sv. mise i zauzeti svoja mjesta. Obavezno doručkovati i ponijeti Pristupnicu i šalove (dobiti će ih dan prije na probi).

Euharistijsko klanjanje
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola zajedno s našim krizmanicima i njihovim roditeljima okupimo se oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije večernje sv. mise.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku
je inicijativa koja u šest gradova u Hrvatskoj hodom želi istaknuti zaštitu života od začeća do prirodne smrti – bez diskriminacije. Jučer je održan u Osijeku, a u subotu 22. svibnja, po prvi puta, će se održati u Slavonskom Brodu. Okupljanje i početak programa je kod ŠC Vijuš u 11 sati, odakle će se u skupinama po 25 osoba uputiti prema Brodskom Korzu. Dužina hoda je oko 1,5 km, tako da nam to nije izlika za neodlazak. Poziv je upućen svima obiteljima s djecom, mladima i starijim. Radi se o miroljubivom i veselom hodu građana u znak potpore svakom djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Time se zauzimamo za zajedničke društvene vrijednosti.
Naša župa predviđa ići autobusom u kojem će smjeti biti samo 25 osoba. Sve zainteresirane molim da se što prije, odnosno do četvrtka (20. svibnja), prijave u župnom uredu. Zajednički polazak je u subotu 22. svibnja u 9,30 ispred župne crkve. Hvala dobročiniteljima koji su osigurali besplatan prijevoz.

Smijem li se pričestiti?
jedno od čestih pitanja s kojim se susrećemo je velečasni smijem li se pričestiti ako sam…:
civilno rastavljen - osoba koja se civilno rastala, a nije sklopila drugu civilnu ženidbu može pristupati sakramentima Ispovjedi i Pričesti;
u izvanbračnom zajedništvu - osobe koje život u bilo kojem obliku izvanbračnog zajedništva ne mogu primiti odrješenje u sakramentima Ispovjedi i pristupati svetoj Pričesti.
Često razgovor kod USKRATE odriješenja grijeha završi tvrdnjom: Bolje da sam to PREŠUTIO? Ova tvrdnja polazi od svjetovnog gledanja na sakrament Ispovjedi, a sažeta je u izreci: Cilj opravdava sredstva! No, ako znamo da je SVAKI sakrament vidljivi znak nevidljive Božje milosti, onda PREŠUĆIVANJEM bitne stvari, vjernik u Ispovijedi može slagati svećenika kao posrednika, ali NIKAKO ne može Boga koji je djelitelja oproštenja. Iz toga proizlazi da namjerno prešućivanjem grijeha, koji je bitan za odrješenje pa makar ga u Ispovjedi svećenik udijelio, Ispovijed čini NEVALJANU!

Župni Caritas
Naš Župni Caritas od ovoga tjedna nastavlja s redovitim dežurstvom svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Župna knjižnica
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.
Knjiga Kapelice i Križevi kraj puta u Županji
knjigu Kapelice i križevi kraj puta u Županji koju je priredio vlč. Ivan Varoščić, možete nabaviti u župnom uredu po simboličnoj cijeni od 20 HRK.

Najava događanja
23. svibnja Svetkovina Duhova – Krizma i sv. Deziderije (Željko). Ujedno je to i posljednja nedjelja kada je s nama đakon vlč. Krešimir Iljazović;
25. svibnja je jedanaesti od trinaest utoraka u pobožnosti sv. Antunu;
25. svibnja u 19,30 sati je podjela fotografija Krizmanicima.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17,00 do 18,00 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. N. L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đ.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr