Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 23. do 30. svibnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 23. svibnja Svetkovina Duhova – Pedesetnica, sv. Deziderije (Željko)
8,30 sati + Petar, Veronika i Antun Marković
10,30 sati Sveta Krizma
18,30 sati + Đuro i Katarina Filipović

PONEDJELJAK 24. svibnja BDM Majka Crkve
18,30 sati + Đurđica Žinić

UTORAK 25. svibnja, 11 utorak sv. Antunu Padovanskom
18,30 sati + Ivan i Luka Mišković

SRIJEDA 26. svibnja, Sv. Filip Neri, p.
18,30 sati + Ana Dabić

ČETVRTAK 27. svibnja
18,30 sati + iz ob. Pere Martića

PETAK 28. svibnja
18,30 sati + Vojislav Pastuović

SUBOTA 29. svibnja Sv. Euzebije i Polion, cibalski mučenici
8,30 sati + Stjepan Župarić

NEDJELJA 30. svibnja Svetkovina Presvetog Trojstva
8,30 sati + Mato i Manda Lucić
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Kata Maznik i + iz ob. Mišić

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjena je:
u srijedu 19. svibnja Luca Tadić r. Mićković (1954.).
Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Slavlje svete Potvrde (Krizme)
Danas naša župna zajednica zajedno s 60 naših mladih, njihovim obiteljima i kumovima, , slavi Svetu Potvrdu. U ime nadbiskupa mons. Đure Hranića krizmanicima podijelit sakrament Krizme je preč. Drago Tukara, ravnatelj Nadbiskupijskog Caritasa i profesor na KBF-u u Đakovu.
podjela fotografija Krizmanicima je u srijedu, 26. svibnja u 19,30 sati.

Završetak đakonskog praktikuma vlč. Krešimira Iljazovića
svetkovinom Duhova đakonu vlč. Krešimiru Iljazoviću završava dekret o pastoralnom praktikumu u našoj Župi. Hvala mu za poletnost i zauzetost koju je svojom osobnošću unio u sve naše župne susrete. Prva tri tjedna odslušat će preostala predavanja na fakultetu u Đakovu. Nakon što položi završni ispit slijede duhovne vježbe, te svećeničko ređenje na Petrovo, 29. lipnja u Đakovu. Mladu misu planira imati u Slavonskom Brodu u nedjelju 18. srpnja.

Završetak uskrsnog vremena i nastavak vremena kroz godinu
Svetkovinom Duhova završava se Uskrsno ( Vazmeno) vrijeme Crkvene godine i nastavlja se drugi dio vremena kroz godinu i traje skroz do svetkovine Krista Kralja ili 34. nedjelje kroz godinu. Obilježje ovog djela crkvene godine je uklanjanje uskrsne svijeće, kao i zelena boja misnog ruha (osim za svetkovine, blagdane i zapovjedane spomendane).

Župna kateheza
pred nama su posljednja dva tjedna župne kateheze. Svi susreti se nastavljaju prema rasporedu koji je vidljiv na oglasnoj ploči.

Svibanjske pobožnosti
Časteći Mariju, Svibnja kraljicu, poslušajmo njene riječi: „Sve što vam rekne učinite“, te usmjerimo svoje vjernike na njenog sina Isusa. Stoga budimo što više njegovi i činimo što god nam rekne. Svibanjsku pobožnost započeli smo u svojim domovima. Uz obiteljsku krunicu BDM molimo i Lauretanske litanije, a nastavit ćemo je moliti svakog dana prije sv. misa.

13 utoraka sv. Antunu Padovanskom
25. svibnja je jedanaesta pobožnost od 13. utoraka sv. Antunu Padovanskom. Pri kraju sv. mise izmolit ćemo svečevu krunicu i litanije njemu u čast.

Euharistijsko klanjanje
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo se oko Isusa, kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije večernje sv. mise. Neka te u dolasku potaknu riječi sv. Terezije iz Kalkute:
„Vrijeme koje provedete s Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje je utrošeno vrijeme na zemlji. Svaki trenutak koji provedete s njime produbit će vaše zajedništvo s njime i učiniti vašu dušu još slavnijom i ljepšom u vječnosti, a donijet će i trajan mir na zemlji.“

Biblijska ura
Utjelovljenost vjere u našim riječima i djelima oblikujemo po svakoj zapisanoj Božjoj riječi. Nadahnutost Biblijskim knjigama temelj je naše vjere. One iziskuju dodatno razumijevanje kako bi nam bile izvor svakidašnje mudrosti. Biblijsko-molitveni susret bit će u četvrtak, 27. svibnja poslije Euharistijskog klanjanja. Uz svećenike i ti budi sudionik na susretu u našem Pastoralnom centru. DOĐI i povedi one koje želiš obogatiti Božjom riječju!

Susret vjeroučitelja i kateheta
završavajući katehetsku godinu pozivam sve vjeroučitelje i katehete na završni susret koji će se održati u Pastoralnom centru u petak 28. svibnja u 19 sati.

Izložba Cvijeća
u ime našeg Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber pozivam Vas na otvorenje izložbe Cvijeća slikara Željka Begovića. Otvorenje je u utorak 25. svibnja s početkom u 20 sati. Program otvorenja će se održati ispred ulaza u naš Pastoralni centar bl. Alojzija Stepinca.

Smijem li se pričestiti?
jedno od čestih pitanja s kojim se susrećemo je velečasni smijem li se pričestiti ako sam…:
civilno rastavljen - osoba koja se civilno rastala, a nije sklopila drugu civilnu ženidbu može pristupati sakramentima Ispovjedi i Pričesti;
u izvanbračnom zajedništvu - osobe koje žive u bilo kojem obliku izvanbračnog zajedništva ne mogu primiti odrješenje u sakramentima Ispovjedi i pristupati svetoj Pričesti.
Često razgovor kod USKRATE odrješenja grijeha završi tvrdnjom: Bolje da sam to PREŠUTIO? Ova tvrdnja polazi od svjetovnog gledanja na sakrament Ispovjedi, a sažeta je u izreci: Cilj opravdava sredstva! No, ako znamo da je SVAKI sakrament vidljivi znak nevidljive Božje milosti, onda PREŠUĆIVA-NJEM bitne stvari, vjernik u Ispovijedi može slagati svećenika kao posrednika, ali NIKAKO ne može Boga koji je djelitelj oproštenja. Iz toga proizlazi da namjernim prešućivanjem grijeha, koji je bitan za odrješenje pa makar ga u Ispovjedi svećenik udijelio, Ispovijed čini NEVALJANU!

Župni Caritas
Naš Župni Caritas od ovoga tjedna nastavlja s redovitim dežurstvom svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Glas koncila
Sa stolića za tisak uzmi Glas koncila i upoznaj se sa svjedočanstvima i novostima iz života Crkve, te otkrij poticaj za osobni rast u vjeri.

Župna knjižnica
U župnoj knjižnici UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati posudite zapisanu mudrost kako bi se nadahnuli za osobni rast u vjeri.

Živa krunica
Nakana molitelja Žive krunice u lipnju je: za svetost života ovogodišnjih mladomisnika i zavjetovanih osoba posvećenog života. Započni mjesec s odlukom da se priključiš molitvi samo jedne desetice dnevno (manje od 5 min). ODVAŽNO!

Knjiga Kapelice i Križevi kraj puta u Županji
knjigu Kapelice i križevi kraj puta u Županji koju je priredio vlč. Ivan Varoščić, možete nabaviti u župnom uredu po simboličnoj cijeni od 20 HRK.

Najava događanja
31. svibnja Pohod Blažene Djevice Marije;
1. lipnja je pretposljednji dvanaesti utorak u pobožnosti sv. Antunu;
1. lipnja je roditeljski susret za učenike 1. razreda srednje škole
3. lipnja Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo – Brašančevo). dvije su svete mise toga dana, te večernje euharistijsko klanjanje do ponoći;
4. lipnja deveti petak devetnice Srcu Isusovu, a ujedno i spomendan sv. Kvirina Sisačkog, b. i mč.;
5. lipnja Prva subota – nadbiskupijski Dan molitve za svećenička zvanja.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. N. L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.
vlč. Krešimir Iljazović, đ.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr