Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 13. do 20. lipnja 2021.
Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 13. lipnja 11 nedjelja kroz godinu sv. Antun Padovanski
8,30 sati + Ante Pejić
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Franjo Lotar

PONEDJELJAK 14. lipnja
18,30 sati na nakanu

UTORAK 15. lipnja Sv. Vid, mč.
18,30 sati + Andrija i Katarina Nikolić

SRIJEDA 16. lipnja
18,30 sati + iz ob. Petrović

ČETVRTAK 17. lipnja
18,30 sati + Josip Krznarić, Marko Kobašević i Marko Filipović

PETAK 18. lipnja DUHOVNA OBNOVA Dan saveza s Gospom Schontattskom
18,30 sati + Ivo Oršolić

SUBOTA 19. lipnja DUHOVNA OBNOVA Mjesečni dan sv. Josipa
18,30 sati na nakanu

NEDJELJA 20. lipnja Dvanaesta nedjelja kroz godinu DUHOVNA OBNOVA
8,30 sati + Stjepan Štimec i +iz ob. Štimec
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Nikola i Orka Baotić

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Krštenje
Ovaj vikend u našoj župnoj crkvi kršteni su:
Dominik Juzbašić, sin Tomislava i Ivane r. Perišić;
Dora Filipović, kći Gorana i Ljiljane r. Martinović;
Lea Pejić, kći Luke i Matee r. Šokčević.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

Ženidbeni navještaj
U subotu 26. lipnja u našoj župnoj crkvi sakramentalno će se vjenčati:
Martin Grozić (sin Franka i Jasminke r. Belac, rođen 1991.) i Dijana Filipović (kći Antuna i Kate r. Lešić, rođena 1995.).
Moleći za mladence Božji blagoslov, iskreno čestitamo!

Spomendana sv. Antuna
Bogu hvala na prekrasnom vremenu i na milosnom euharistijskom slavlju kod kapele sv. Antuna (križanje ulica Lj. Gaja i I. Gundulića) biti služena sv. misa. Veliko HVALA i našim domaćinima koji su uredili prostor i dočekali hodočasnike iz naše župe.
NE zaboravimo danas izmolit krunicu i litanije u čast Svecu čitavoga svijeta.

Susret volontera Caritasa
u planiranju dežurstava u nadolazećim ljetnim mjesecima, vas volontere župnog Caritasa i VAS koji želite biti donositelji utjehe i dobra bližnjima u potrebi, pozivam na susret u srijedu 16. lipnja nakon večernje svete mise.
Euharistijsko klanjanje
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo pred svetkovinu Presvetog Srca Isusova kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije večernje sv. mise.

Duhovna obnova
Nakon perioda zatvorenosti, distanciranja i odgovornog ponašanja za vikend koji je pred nama (od 18. do 20. lipnja) predviđamo u našoj župi, vođeni duhovnošću i životnom nadahnutošću umirovljenog svećenika vlč. Đure Zrakića imati duhovnu obnovu. Duhovna obnova će biti u petak, subotu i nedjelju. Voditelj će uz duhovni nagovor u petak i subotu predvoditi sv. mise u 18,30 sati, a u nedjelju sve tri mise prema redovitom rasporedu.

Pobožnost Schonstattskoj Gospi
u petak 18. lipnja je Sat saveza s Majkom Triput Divnom. te ćemo ga i ovoga puta obilježavali ispred njenog oratorija u našem dvorištu.

Pobožnost sv. Josipu
u Godini sv. Josipa i ovog 19. dana mjeseca lipnja, naša župna zajednica, okupit će se uz kip Isusova Poočima, i moliti za obraćenje obitelji i pojedinaca, kao i za vlastiti rast u vjeri po Josipovim vrlinama. Krunicu i litanije sv. Josipu izmoliti ćemo prije svete mise, a posvetnu molitvu svako osobno. Sve očeve potičem da ovu pobožnost potaknu u zajedništvu svojih obitelji. Cijelu pobožnost pronađite na našem stoliću za tisak.

Zahvale
zahvaljujem Ljubici Pušeljić na dugogodišnjoj brizi o pranju i uređivanju oltarnika, svećeničkih albi i drugog liturgijskog ruha. Ona je to naučila od svoje pokojne majke Anke koja je godinama isto činila. Po njenoj skromnosti Bog ju blagoslovio snagom u svim životnim izazovima koji su pred njom.
također u našem župnom uredu umjesto Tanje Gode u svakodnevnim potrebama pomagat će Gracija Lešić.

Dar za đakona vlč. Krešimira
Ukoliko ste sa srcem odlučili u našem župnom uredu ostaviti prilog za kupovinu prijenosnog računala za đakona Krešimira Iljazovića, molim vas, da to učinite do kraja tjedna. Hvala svima koji ste dar ostavili. U pripremi za svećeničko ređenje Krešimir je s četvoricom kolega položio završne ispite, te se uputio na sedmodnevne duhovne vježbe. Sjetimo ih se u molitvama!

Smijem li se pričestiti?
česta pitanja s kojim se susrećemo je velečasni smijem li se pričestiti ako…:
…sam jeo prije mise – prije sv. mise postoji pravilo o euharistijskom postu. Ono nam nalaže da u redovitim prilikama sat vremena prije primanja pričesti postimo, odnosno da ništa osim vode ne konzumiramo. To se pravilo prvenstveno odnosi na zdrave osobe, odnosno na one koje nisu bolesni. Naime, postoje oni koji zbog bolesti moraju nešto pojesti ili neki lijek popiti taman prije mise pa njih taj post ne obvezuje.Svi drugi koji sat vremena prije pričesti jedu ne SMIJU primiti Tijelo Kristovo;
…sam zakasnio na početak mise – Svaka sv. misa se slavi cjelovito. Tako i svi koji od početka do kraja sudjeluju u liturgiji mogu pristupiti pričesti (naravno ako nemaju teški grijeh). Vjernicima koji se nađu u situaciji da, zbog kašnjenja, ne sudjeluju u čitavome slavlju, ili barem u njegovu najvećemu dijelu, savjetuje se da sudjeluju na nekoj drugoj misi te tako na cjelovit i eklezijalan način slave Dan Gospodnji.

Odijevanje na sv. misi
Pred nama su sve topliji dani. Poštivanje dana Gospodnjeg očituje se i u načinu kako to činim. Spominjući se riječi Boga upućenih Mojsiju: „Mjesto na kojem stojiš sveto je tlo“ potrebno je u Božjoj prisutnosti, u župnoj crkvi ili na vanjskom oltarnom prostoru, to pokazati doličnošću odijevanja. Odijevajte se na način koji omogućuje da se istakne svečanost Božje prisutnosti, a ne našeg tijela ili odjevnih predmeta.
Ono što nije prikladno obući i odjenuti za sv. misu su: japanke i odjeća za plažu; kratke ili preuske majice bez rukava, kratku suknje i hlačice; donji dio trenirke i tajice. Nošenje ovih odjevnih predmeta ostavimo za kod kuće ili za vrijeme rekreacije.Dovoljno je obući jednostavniju i ugodniju, a opet svečaniju kombinaciju i izgledat ćete odlično (majica ili košulja s kratkim rukavima, dužina hlača i suknji neka bude ispod koljena, svečanije cipele, tenisice ili sandale).
Neka tvoje dolično odijevanje očituje bogatstvo i ljepotu tvoga duha, a ne da vanjštinom obezvređujemo SVETOST Božje prisutnosti pokazujući pritom siromaštvo osobne vjere.

Prvopričesničke haljinice
kako bi i nagodinu prvopričesnici bili svečano obučeni, molim roditelje ovogodišnjih prvopričesnika koji nisu razdužili haljinice neka do kraja tjedna to učine u šivaoni. Svima koji ste to učinili veliko HVALA, te potičem da prijateljski provjerite kod drugih jesu li to učinili.

Župni Caritas
Naš Župni Caritas od ovoga tjedna nastavlja s redovitim dežurstvom svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Naknadni blagoslov obitelji
ovih dana nekoliko obitelji koje su došle na odmor u svoj grada, priupitalo je za NAKNADNI BLAGOSLOV. Uz prethodnu prijavu u župnom uredu rado ćemo pohoditi svaki vaš dom.

Župna knjižnica
redovita dežurstva su UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati.

Najava događanja
21. lipnja sv. Alojzije Gonzaga, red.;
23. lipnja od 16,30 sati upis vezanih misnih nakana za srpanj kolovoz i rujan;
24. lipnja Rođenje sv. Ivana Krstitelja;
26. lipnja sv. Ivan i Pavao, rimski mč. (kipovi na oltaru Srca Isusova);
27. lipnja sv. Ladislav, kralj, te Misijska akcija Županjsko srce kuca za Benin.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 17:00 do 18:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr