Župne obavijesti

ŽUPNE OBAVIJESTI
od 20. do 27. lipnja 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 20. lipnja Dvanaesta nedjelja kroz godinu DUHOVNA OBNOVA
8,30 sati + Stjepan Štimec i +iz ob. Štimec
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Nikola i Orka Baotić

PONEDJELJAK 21. lipnja Sv. Alojzije Gonzaga, red.
18,30 sati Na nakanu mladenaca

UTORAK 22. lipnja
18,30 sati + iz ob. Leutar i na nakanu

SRIJEDA 23. lipnja
18,30 sati + Luja Nedić

ČETVRTAK 24. lipnja Rođenje sv. Ivana Krstitelja
18,30 sati +Ilija i Veronika Župarić

PETAK 25. lipnja
18,30 sati + iz ob. Kovačić i Maričić

SUBOTA 26. lipnja Sv. Ivan i Pavao, rimski mč. kipovi su im na oltaru Srca Isusova
8,30 sati +Filip i Jela Lukić

NEDJELJA 27. lipnja Misijska akcija Županjsko srce kuca za Benin
8,30 sati + iz ob. Antuna, Milke i Adama Bačića
10,30 sati Za župljane
18,30 sati + Pejo i Luja Jović

Ispovijed je u župnoj crkvi svakog dana prije sv. mise iza glavnog oltara. Kada vidite upaljeno svjetlo pristupite kroz sredinu crkve.
Prolazeći pokraj župne crkve zaustavi se u kratkoj osobnoj molitvi.

Krštenje
Ovaj vikend u našoj župnoj crkvi kršteni su:
Nika Ivkić, kći Marka i Lucije r. Dominković;
Roza Obradović, kći Antonia i Željke r. Mikić;
Petra Nikolozo, kći Ivana i Andree r. Mikinac;
Mia Orkić, kći Petra i Kristine r. Drljača.
Obiteljima čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjen je:
u četvrtak 17. lipnja Dragutin Antonić (1954.).
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Duhovna obnova
zahvaljujem vlč. Đuri Zrakiću što nas je, vođen osobnom duhovnošću i životnom nadahnutošću, izveo na put osobne duhovne obnove. Dobri Bog ga ispunjao duhovnom radošću, a nas učvršćivao u svakom nastojanju življenja s Bogom i bližnjima.

Kateheza za 1 r. SŠ
na završnom susretu ovogodišnjih učenika 1 r. SŠ koji nagodinu postaju kandidati za primanje sakramenta Potvrde, u osvrtu na njihovo pohađanje katehetskih susreta, utvrđena je njihov nakana i ozbiljnost žele li to. Oni koji su na katehezu došli samo jedan ili dva puta, a svoju ozbiljnost žele popraviti to mogu od 21. lipnja do 9. srpnja kroz dodatnih 9 susreta.
UVJETI: - kroz tri tjedna svaki dana moraju doći na sv. misu i sjesti u prvu klupu ispred oltara; - doći na katehezu koja će biti nakon svete mise svaki drugi dan. Na prvom susretu dogovorit će daljnju dinamiku susreta.
Imena svih kandidat za sakrament Svete Potvrde i onih koji će dodatnom ozbiljnošću pokazati da to žele postati, je na našoj oglasnoj ploči.

Upis vezanih misnih nakana
upis vezanih misnih nakana (na neki datum) za srpanj, kolovoz i rujan je u srijedu 23. lipnja od 16,30 sati. Toga dana nakanu mogu upisati samo oni koji u proteklim mjesecima nisu ubilježili nakanu i ako osobno dođu. Na dan upisa mise nije moguće upisati prije naznačenog termina ili telefonom. Dok sutradan to već možete učiniti i telefonom (ako ostane slobodnih termina). Unaprijed hvala, što ćete kod upisa pokazati strpljivost i razumijevanje za druge. Svi koji su prethodno upisali svoje dvije nakane ili imaju više od dvije nakane, mogu ih upisati u nevezane koje šaljemo za Đakovo.

Misijski susret
u utorak 22. lipnja poslije večernje svete mise članovi naše Misijske skupine imat će susret u našem pastoralnom centru kako bi se pripremili za našu akciju Županjsko srce kuca za Benin. Pridruži nam se svojim volontiranjem!
za subotu 26. lipnja ispeci kolač i u 16 sati donesi te se pridruži u pakiranju.

Euharistijsko klanjanje
Prepoznajmo sebe pozvanima, te se poput apostola okupimo kako bi se u poniznoj vjeri poklonili živom Bogu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je u četvrtak poslije večernje sv. mise.

Misijska akcija – Županjsko srce kuca za Benin
u sljedeću nedjelju, 27. lipnja, naša se župna zajednica spominje karitativnih potreba Crkve u Beninu. Kako je to domovina našega župnog vikara vlč. Noudeviwa Leona Sagbohana, on će predvoditi sve nedjeljne sv. mise. Svaku će zaključiti prigodnom pjesmom svoga naroda.
Prikupljanje darova za Benin biti će u posebno označenim kutijama koje će biti postavljene na štandovima na kojima će članovi naše misijske skupine ponuditi paketići domaćih kolača i tjestenine, te raznih rukotvorina. Svaki vaš dar je dragovoljan.
blagoslov naših motornih vozila bit će na kraju sv. mise u 10,30 sati. Ponesite ključeve koje će te u trenutku blagoslova držati na svom dlanu.

Hodočašće na svećeničko ređenje u Đakovo
s obzirom na ublažene epidemiološke mjere ovih dana smo dobili potvrdu da u utorak 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, možemo hodočastiti na svećeničko ređenje u Đakovo. Misu ređenja predvodit će apostolski nuncij u republici Hrvatskoj mons Jorges LIngva. U autobus može ući pedeset osoba koje za vrijeme vožnje moraju nositi maske. Prijave su do petka kada ćemo prema broju prijavama vidjeti mogućnost ostvarenja hodočašća i odrediti cijenu puta.
Plan hodočašća: Polazak je u 8,45 sati, a dolazak u Županju oko 14,30 sat. Sveta misa je u 10,30 sati.
MLADA MISA- zbog epidemioloških mjera broj vjernika na mladoj misi vlč. Krešimira u Sl. Brodu mora biti ograničen. Stoga je Krešimir morao podijeliti smo određen broj pozivnica. Prema uputi u pozivnici potrebno je do 4. srpnja prijaviti dolazak. Sve prijavljene pozivam da, ukoliko bi željeli ići zajedničkim prijevozom, neka se prijave u župnom uredu. Molim da se javite i vi koji idete osobnim automobilima te imate mogućnost i želite povesti druge.

Smijem li se pričestiti?
česta pitanja s kojim se susrećemo je velečasni smijem li se pričestiti ako…:
…sam jeo prije mise – prije sv. mise postoji pravilo o euharistijskom postu. Ono nam nalaže da u redovitim prilikama sat vremena prije primanja pričesti postimo, odnosno da ništa osim vode ne konzumiramo. To se pravilo prvenstveno odnosi na zdrave osobe, odnosno na one koje nisu bolesni. Naime, postoje oni koji zbog bolesti moraju nešto pojesti ili neki lijek popiti taman prije mise pa njih taj post ne obvezuje. Svi drugi koji sat vremena prije pričesti jedu ne SMIJU primiti Tijelo Kristovo;
…sam zakasnio na početak mise – Svaka sv. misa se slavi cjelovito. Tako i svi koji od početka do kraja sudjeluju u liturgiji mogu pristupiti pričesti (naravno ako nemaju teški grijeh). Vjernicima koji se nađu u situaciji da, zbog kašnjenja, ne sudjeluju u čitavome slavlju, ili barem u njegovu najvećemu dijelu, savjetuje se da sudjeluju na nekoj drugoj misi te tako na cjelovit i eklezijalan način slave Dan Gospodnji.

Župni Caritas
Naš Župni Caritas od ovoga tjedna nastavlja s redovitim dežurstvom svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Naknadni blagoslov obitelji
ovih dana nekoliko obitelji koje su došle na odmor u svoj grada, priupitalo je za NAKNADNI BLAGOSLOV. Uz prethodnu prijavu u župnom uredu rado ćemo pohoditi svaki vaš dom.

Župna knjižnica
Zbog odlaska na godišnje odmore naših knjižničara Josipa Bušića i Maria Lotara, Župna knjižnica još samo ovaj tjedan ima svoja redovita dežurstva UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati. Hvala obojci što strpljivom i uporno digitaliziraju popis knjiga u našoj knjižnici.

Najava događanja
od 28. lipnja pa do Velike Gospe ponedjeljkom neće biti tjednih svetih misa, osim kada je svetkovina i blagdan).
29. lipnja sv. Petar i Pavao, apostolski prvaci i Svećeničko ređenje u Đakovu;
1. lipnja nakana molitelja Žive krunice za srpanj je: za nova svećenička i redovnička zvanja.
2. srpnja prvi petak u srpnju – večernje Euharistijsko klanjanje.
3. srpnja sv. Toma, ap.- to je i Prva subota – dan molitve za svećenička i redovnička zvanja;

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije dolaska u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 17 do 18 sati
Utorak, 22. lipnja, župni ured neće raditi

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Noudeviwa L. Sagbohan, ž.v.
vlč. Robert Jugović, ž.

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr