Župne obavijesti - Prva nedjelja došašća

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 28. studenoga do 5. prosinca 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 28. stud. Prva nedjelja došašća
7,30 sati Na nakanu
9 sati + Franjo Peršinović
10,30 sati Za župljane
18 sati + Ivan i Katarina Stipanović

PONEDJELJAK 29. stud.
6 sati + Mate i Marija Berać
18 sati + Pavo i Marta Džoić

UTORAK 30. stud. Sv. Andrija, ap. i mč.
6 sati + Andrija Bušić
18 sati Na nakanu

SRIJEDA 1. prosi.
6 sati + iz ob. Đurašin
18 sati Za zahvalu

ČETVRTAK 2. prosi.
6 sati + Kata Maznik i + iz ob. Maznik
18 sati + iz ob. Martina Pejića

PETAK 3. prosi. sv. Franjo Ksaverski, pre. Treći Petak devetnice Srcu Isusovu
6 sati + Ilija i Franciska Juzbašić
18 sati + iz ob. Perković, Marić i Fruk

SUBOTA 4. prosi. sv. Barbara, dj. i mč.Paljenje druge adventske svijeće
6 sati + Drago Matanović

NEDJELJA 5. prosi. Druga nedjelja došašća Doček sv. Nikole (vanjski oltar)
7,30 sati + Božo i Ruža Malbašić
9 sati + Markus i Mato Duvnjak
10,30 sati Za župljane
18 sati + iz ob. Dominković i Janjić

Ispovijed je u župnoj crkvi svaki dana prije sv. mise i traje do pred početak sv. mise ili kada ispovjednik nije za oltarom do molitve Oče naš...

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u utorak 23. studenog Miroslav Mačković (1931.);
u petak 26. studenog Marijan Petrović (1947.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Katehetski susreti
Ovaj tjedan nastavljamo s redovitim katehetskim susretima za sve uzraste, koji u protekla dva tjedna zbog nastave na daljinu, nisu bili. Raspored je na našoj oglasnoj ploči.

Uređenje adventskih vijenaca - ZAHVALA
Jedno od prepoznatljivih obilježja Došašća su adventski vijenci. Onima koji su svojom domišljatošću u tome pripomogli želim reći veliko HVALA: - veliki adventski vijenac oko kipa sv. Ivana Pavla II. uredili su i postavili djelatnici Čistoće Županja; - a mali u župnoj crkvi u suradnji s Šumarijom Županja uredila je i darovala obitelj Topić.

Došašću - dvije svete mise (zornice i večernice)
snaga vjere u vremenu Došašća očituje se po odluci da kroz četiri tjedna, činimo žrtvu u redovitom pohađanju misa zornica u 6 sati ili večernjica u 18 sati. Ovo sveto vrijeme iščekivanje, bdijenja i molitve potiče naš duh na Kristoliku osjetljivost prema potrebitima. Tako ćemo u danima prvog tjedna došašća na zornicama prikupljati milostinju za ogrjev našim potrebitim župljanima.
Djeca će samo na zornice u sakristiji dobiti sličicu koje će na kraju došašća biti znak ustrajnosti i redovitosti pohađanja.
Trgovina BOSO će na kraju svakog tjedna nagrađivati revnost djece. U sakristiji ponedjeljkom treba reći svoje inicijale i preuzeti kupon, te svakog narednog dana dođi u sakristiju po novi pečat.
odrasli vjernici, kako i u proteklim godinama, kroz cijelo došašće (osim nedjeljom) na izlazu iz crkve mogu uzeti letak s prigodnom meditacijom za taj dan.

Pohod bolesnika
ovaj tjedan svećenici će obilaziti prijavljene bolesnike. Dan prije dolaska k bolesniku, iz župnog ureda primiti ćete telefonsku obavijest o tome hoće li svećenik doći prijepodne (od 8,30 do 12 sati) ili poslijepodne (od 15 do 17 sati). Nemojte dopustiti da pred Božić bolesne osobe u svojoj nemoći ne prime milosnu snagu sakramenata. Zbog uzimanja svojih redovitih lijekova, bolesnici se ne moraju pridržavati euharistijskog posta prije pričesti, već redovito neka jedu.

Živa krunica
nakana molitelja žive krunice u prosincu je: za sve volontere i dobrotvore Caritasa. PRIKLJUČI se svakodnevnom molitvom samo jedne desetice krunice BDM, provjereno, traje manje od 5 min.
Svim moliteljima veliko HVALA!

Biblijska ura
u srijedu promišljamo o povijesnim i činjeničnim okolnostima nastanka misnih čitanja Druge nedjelje Došašća. Biblija, odnosno zapisana Božja riječ, potrebna je cjelokupnog razumijevanja kako bi govor Gospodina i Učitelja mogli razumjeti i uprisutniti u našem životu. Uz svećenike DOĐI i ti na susret u srijedu poslije večernje sv. mise.

Prvi petak u velikoj devetnici Srcu Isusovu
3. prosinca je treći prvi petak u Velikoj devetnici Srcu Isusovu. Dvije su sv. mise: u 6 i u 18 sati.
Mogućnost za ispovijed je u našoj župnoj crkvi: prijepodne od 6 do 11 sati, te poslijepodne od 17 sati pa dok bude potrebe. Ispovijeda se u župnoj crkvi iza glavnog oltara (kada je svjetlo upaljeno pristupite na ispovijed).

Večernje Euharistijsko klanjanje
je od večernje svete mise do ponoći. Pojedinci, obitelji, zajednice… prijavite se u župnom uredu i ubilježite svoj termin kako bi ostvarili neprekinuto bdijenje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Potaknimo jedni druge na molitvu s Gospodinom.

Klanjanje za krizmanike i pripravnike prve godine za krizmu
u petak 3. prosinca svoje redovito mjesečno klanjnje imaju:
- 19,30 sati krizmanici;
- u 20 sati pripravnici prve godine za Krizmu.

Paljenje druge adventske svijeće
okupljeni oko našeg župnog adventskog vijenca uz kipa sv. Ivana Pavla II., u predvečerje druge nedjelje došašća, u subotu 4. prosinca u 18 sati, s prigodnim kratkim molitvenim bdijenjem, upalit ćemo drugu adventsku svijeću.

Doček sv. Nikole
sljedeće nedjelje, 5. prosinca s početkom u 15 sati na vanjskom oltarnom prostoru, naši mladi i katehistice pripremaju jednosatni prigodni program dočeka sv. Nikole.
Djeco, toga dana u akciji Darak moj za osmijeh tvoj prikupljamo vaše igračke ili slatkiše koje su vam višak. Njih ćemo za Božić darivati djeci koja su u potrebi, da se i ona razvesele i obraduju. Po uzoru na sv. Nikolu i ti razveseli drugoga.
Podsjećamo na izložbu likovnih radova predškolske djece i one do 4. r. OŠ. Tema radova je sv. Nikola. Djeco izvadimo flomastere i masne bojice, zašiljimo olovke i bojice, zamutimo tempere i vodene boje te do petka, 3. prosinca, katehetama ili u župni ured predajte svoj rad.

Prijava za ogrjev
Molimo naše župljane koji su u potrebi da do 3. prosinca dođu u župni ured ispuniti prijavu za ogrjev. Surađujući s institucijama u Gradu, prioritet su osobe i obitelji bez primanja, odnosno prema primanjima po članu obitelji. Kako uvijek postoje oni kojima nismo u mogućnosti pomoći, a da ih ima što manje,
molim sve Vas župljane da se prema svojim mogućnostima uključite u ovu akciju. Veliko HVALA onima koji već jesu.

Obnova podrumskog prostora za zbor mladih MIR
Hvala svima koji ste darivali za pokrivanje troškova sanacije štete od poplave za prostoriju zbora mladih MIR. Veliko HVALA!

Župni Caritas
Zauzetošću volontera vrata našeg Župnog Caritasa otvorena su svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Zbog negativnih iskustava donaciju odjeće i obuće možete donijeti i predati samo volonterima osobno. Ukoliko je isto neupotrebljivo neće se preuzeti. Žalosno je što ostavljate odjeću pred ulazom, jer se ista u vrećama ovlaži, te ju nažalost moramo baciti.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Župna knjižnica
redovita dežurstva u župnoj knjižnici su UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati. Za vjernika je Riječ pisana velikim slovom jer se odnosi na jedinog i pravog Učitelja. Ne propusti da te zapisana riječ ne potakne na osobni rast u vjeri.

Glas koncila i župne obavijesti
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

Najava događanja
6. prosinca sv. Nikola, b.;
8. prosinca Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije;
10. i 11. formativni susret za katehete;
11. prosinca u župnom dvorištu Obred paljenje treće adventske svijeće.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr