Župne obavijesti - Druga nedjelja došašća

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 5. do 12. prosinca 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA 5. prosi. Druga nedjelja došašća Doček sv. Nikole
7,30 sati + Božo i Ruža Malbašić
9 sati + Markus i Mato Duvnjak
10,30 sati Za župljane
18 sati + iz ob. Dominković i Janjić

PONEDJELJAK 6. prosi. Sv. Nikola, b.
6 sati + iz ob. Ivana i Mande Borilović
18 sati + Nikola Mrkonić

UTORAK 7. prosi. Sv. Ambrozije, b. i n.
6 sati + Andrija Nikolić
18 sati + iz ob. Vuković

SRIJEDA 8. prosi. BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM
6 sati + iz ob. Saidl, Epih i Mioč
18 sati + Gabrijel i Manda Filipović Matanović

ČETVRTAK 9. prosi.
6 sati + iz ob. Perić i Nikolić
18 sati + iz ob. Grigić

PETAK 10. prosi. Gospa Loretska
6 sati + Nikola i Marija Maričić
18 sati + iz ob. Ćaleta

SUBOTA 11. prosi. Paljenje treće adventske svijeće
6 sati + Augustin i Manda Prce i Jasminka Malnar

NEDJELJA 12. prosi. Treća nedjelja došašća Nedjelja Caritasa
7,30 sati + iz ob. Ive i Božice Kobaš
9 sati + iz ob. Andreković i Mikić
10,30 sati Za župljane
18 sati + Ivan Petrović

Ispovijed je u župnoj crkvi svaki dana prije sv. mise i traje do pred početak sv. mise ili kada ispovjednik nije za oltarom do molitve Oče naš...

Krštenje
U našoj župnoj crkvi kršteni su:
Vito i Niko Damjanović, sinovi Vjekoslava i Ivane r. Marić.
Obitelji čestitamo, s molitvom za vjerodostojno svjedočenje životne vjere!

Doček sv. Nikole
danas u nedjelju, 5. prosinca, s početkom u 15 sati na vanjskom oltarnom prostoru, naši mladi pripravnici prve godine za krizmu po vodstvom katehistica Glorije i Gracije Lešić i Ivane Perišić Juzbašić pripremili su jednosatni prigodni program dočeka sv. Nikole. Program sadrži pjesmu, izložbu crteža, pokaznu vježbu čišćenja čizmice, prigodni igrokaz te na kraju doček sv. Nikole.
Hvala VAMA DJECO, koji ste se darivanjem igračaka i slatkiša za svoje vršnjake u potrebi, uključili u akciju Darak moj za osmijeh tvoj.

Došašću - svete mise zornice i večernice
na početku vremena Došašća pozvani smo na budnost. Iza nas je jedan tjedan, a pred nama još tri. Budnost i ustrajnost potvrđuješ dolaskom na sv. misu: zornicu u 6 sati ili večernjicu u 18 sati.
Hvala svima koji ste na misama kroz milostinju darivali za ogrjev našim potrebitima. Dar na ovu nakanu i dalje možete ostaviti u župnom uredu. U drugom i trećem tjedna došašća za potrebite prikupljamo ulje, tjesteninu i rižu. Doneseni dar možeš ostaviti u prigodnoj košari koja će biti kod izlaza iz crkve.
Djeca samo na zornicama dodijaju sličicu koje će na kraju došašća biti znak ustrajnosti, a na obadvije svete mise mogu skupljati pečate za nagradne kupone trgovine BOSO.
odrasli vjernici mogu uzeti letak s prigodnom meditacijom za svaki dan.

Katehetski susreti
Ovaj tjedan nastavljamo s redovitim katehetskim susretima za sve uzraste, koji u protekla dva tjedna zbog nastave na daljinu, nisu bili. Raspored je na našoj oglasnoj ploči.

Euharistijsko klanjanje
Poniznom se vjerom zajedno poklonimo u četvrtak pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je u nastavku večernje sv. mise.

Paljenje treće adventske svijeće
na adventskom vijencu oko kipa sv. Ivana Pavla II., u predvečerje treće nedjelje došašća, u subotu 11. prosinca u 18 sati, s prigodnim kratkim molitvenim bdijenjem, upalit ćemo treću adventsku svijeću, svijeću radosti.

Nedjelja Caritas
Crkva u Hrvata treću nedjelju došašća obilježava pod nazivom Nedjelja Caritasa, a ovogodišnje geslo je Radost darivanja – put obraćenja!
potaknuti vašim interesom i sljedeće nedjelje volonteri župnog Caritasa prodavat će božićne svijeće za akciju Jedna svijeća za topli dom. Nakana je pomoć u donaciji dva kubna metra drva našim najpotrebitijim župljanima.
povodom Nedjelje Caritasa u našem Pastoralnom centru bit će postavljena retrospektivna izložba o djelovanju župnog Caritasa.

Pohod bolesnika - zahvala
članovima obitelji, susjedima i prijateljima koji se brinete za vaše bolesne
izričem HVALA što su im svećenici mogli podijeliti sakramente. Hvala na strpljivosti i razumijevanju tijekom pohodu, kao i na svakoj zauzetosti i brižnosti po kojoj skrbite za njihove potrebe. Trudimo se da i dalje tako bude! Na kraju, hvala svećenicima Željku i Matiji kao i na svakom vašem daru za nas svećenike.
u ime bolesnika, na ručno izrađenim prigodnim bežičnim čestitkama, zahvaljujem učenicima 4a, 4b i 6a razreda te katehisticama Jeli i Ani Baotić.

Narudžba misnih vina
Za Božićne blagdane kroz ovaj tjedan možemo naručiti Misna vina po prigodnom popustu. Moguće je naručiti u buteljama bijelo vino: vrhunski Trami-nac i Chardonnay (30 HRK) te kvalitetnu Graševinu (25 HRK); kao i kvalitetno crno vino Cabernet Sauvignon-Frank (30 HRK). Zbog ograničenosti količina vaše narudžbe primamo samo ovaj tjedan, odnosno do petka 10. prosinca.

Liturgijske boje
Svi primjećujemo kako svećenici za svako vremensko razdoblje crkvene ili liturgijske godine, kao i za pojedini spomendan, svetkovinu ili obred imaju vlastitu liturgijsku boju. Kada se koja upotrebljava definirano je rimskim kanonom liturgijskih boja, a simboliziraju:
Zlatna (zamjenjuje ju bijela) boja (simbol uskrsnog svijetla) znak je radosti i nevinosti, čistoće, veselja i nebeskog sjaja. Zato Crkva upotrebljava bijelo ruho u svetkovine Gospodinove, bl. Djevice Marije, anđela i onih svetaca, koji nisu mučenici.
Crvena boja (žari kao plamen i krv) znači ljubav i trpljenje. Zato je Crkva određuje za Duhove, za svetkovine sv. Križa i Krvi Gospodinove, za svetkovine apostola i mučenika.
Zelena boja (poput proljetnoga zelenila) znak je ufanja u vječni život. Sva naša nada je u Isusu. Crkva određuje tu boju u nedjelje poslije Bogojavljenja i poslije Duhova. Kada na te nedjelje dođe druga veća svetkovina, onda se od nje uzima služba, a po tom i boja te svetkovine.
Ljubičasta boja (ljubice) znak je poniznosti i ništavila. Zato se upotrebljava u pokorničke dane (došašća, korizme, u molitvene i kvatrene dane, sprovodne obrede, ispovijedi) kao izvanjski znak i poziv na odricanje, po tom i na malenost pred Bogom.
U nekim krajevima možemo još susresti crnu boju (znak je žalosti, noći i groba) i ružičastu boju označava radost u žalosnim danima (može se upotrebljavati na treću nedjelju došašću i četvrtu nedjelju Korizme)
Iz gore navedenoga vidimo kako je u liturgiji mnogo toga s razlogom. Neka i ova kratka napomena bude za tvoje bolje razumijevanje i doživljaj milosnih otajstava, koje nam Bog dijeli po različitima sakramentima i obredima.

Obnova podrumskog prostora za zbor mladih MIR
Hvala svima koji ste u proteklom tjednu novčanim darom darivali za sanaciju štete od poplave u prostoriji zbora mladih MIR. Veliko HVALA!

Župni Caritas
Zauzetošću volontera vrata našeg Župnog Caritasa otvorena su svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Zbog negativnih iskustava donaciju odjeće i obuće možete donijeti i predati samo volonterima osobno. Ukoliko je isto neupotrebljivo neće se preuzeti. Žalosno je što ostavljate odjeću pred ulazom, jer se ista u vrećama ovlaži, te ju nažalost moramo baciti.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Župna knjižnica
redovita dežurstva u župnoj knjižnici su UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati. Za vjernika je Riječ pisana velikim slovom jer se odnosi na jedinog i pravog Učitelja. Ne propusti da te zapisana riječ ne potakne na osobni rast u vjeri.

Glas koncila i župne obavijesti
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

Najava događanja
13. prosinca sv. Lucija, dj. i mč.;
14. prosinca sv. Ivan od Križa, cn.;
15. prosinca Drinske mučenice;
16. prosinca adventska velika ispovijed;
17. i 18. prosinca duhovna obnova za krizmanike;
18. prosinca u župnom dvorištu Obred paljenja četvrte adventske svijeće.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati
– poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati

Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr