Župne obavijesti - Treća nedjelja došašća

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 12. do 19. prosinca 2021.

Sveci, vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane

NEDJELJA 12. prosi. Treća nedjelja došašća Nedjelja Caritasa
7,30 sati + iz ob. Ive i Božice Kobaš
9 sati + iz ob. Ive i Božice Kobaš
10,30 sati Za župljane
18 sati + Ivan Petrović

PONEDJELJAK 13. prosi. sv. Lucija, dj. i mč.
6 sati + Lucija Cirak
18 sati Za duše u čistilištu

UTORAK 14. prosi. Sv. Ivan od Križa, prez. i n.
6 sati + Lucija Knežević
18 sati Za duše u čistilištu

SRIJEDA 15. prosi. Drinske mučenice
6 sati + iz ob. Maričić
18 sati Za duše u čistilištu

ČETVRTAK 16. prosi. Velika predbožićna ispovijed
6 sati + Stjepan Stojanović
11,30 sati + iz ob. Goda i Prodanović
18 sati

PETAK17. prosi.
6 sati + Branko, Ante i Marija Plavčić
18 sati + iz ob. Gagulić

SUBOTA 18. prosi. Paljenje četvrte adventske svijeće
6 sati Za zahvalu i zdravlje

NEDJELJA
19. prosi. Četvrta nedjelja došašća
7,30 sati Na nakanu
9 sati + iz ob. Filipović
10,30 sati Za župljane
18 sati + Franjo i Lucija Mićić

Ispovijed je u župnoj crkvi svaki dana prije sv. mise i traje do pred početak sv. mise ili kada ispovjednik nije za oltarom do molitve Oče naš...

Ukop
Moleći milosrđe Uskrslog Krista, na Gradskom groblju, sahranjeni su:
u subotu 4. prosinca Mara Božić (sahranjena u Srednjoj Slatini, BiH);
u ponedjeljak 6. prosinca Mirko Sić (1937.);
u petak 10. prosinca Josip Damjanović (1956.).
Pokoj vječni daruj im Gospodine!

Nedjelja Caritas
Crkva u Hrvata treću nedjelju došašća obilježava pod nazivom Nedjelja Caritasa. Geslo Radost darivanja – put obraćenja! Vaš dar od nedjeljne milostinje namjenjuje se za karitativne potrebe naše župe i cijele nadbiskupije. Svaki vjernik može i osobno uplatiti novčana sredstva na IBAN Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije: HR6123400091110046082, s pozivom na broj: 12122021 i opisom plaćanja: Nedjelja Caritasa za 2021.
potaknuti vašim interesom volonteri župnog Caritasa prodavat će božićne svijeće za akciju Jedna svijeća za topli dom. Nakana je pomoć u donaciji dva kubna metra drva našim najpotrebitijim župljanima.
povodom 30. godine djelovanja župnog Caritasa u našem Pastoralnom centru bit će postavljena retrospektivna izložba o djelovanju župnog Caritasa.

Došašće - svete mise zornice i večernice
Budnost i ustrajnost u vremenu Došašća potvrđuješ dolaskom na sv. misu: zornicu u 6 sati ili večernjicu u 18 sati.
U trećem tjedna došašća za potrebite prikupljamo ulje, tjesteninu i rižu. Doneseni dar ostavi u prigodnoj košari koja će biti kod izlaza iz crkve.
Djeca samo na zornicama dobijaju sličicu za album, a na obadvije svete mise mogu skupljati pečate za nagradni kupon trgovine BOSO.
odrasli vjernici mogu uzeti letak s prigodnom meditacijom.

Katehetski susreti
katehetskim susretima za sve uzraste su redoviti. Raspored je na našoj oglasnoj ploči.
skupine kojima su katehete župnik i župni vikar NEĆE IMATI susrete.

Biblijska ura
u srijedu promišljamo o povijesnim i činjeničnim okolnostima nastanka misnih čitanja četvrte nedjelje Došašća. Biblija, odnosno zapisana Božja riječ, potrebna je cjelokupnog razumijevanja kako bi govor Gospodina i Učitelja mogli razumjeti i uprisutniti u našem životu. Uz svećenike DOĐI i ti na susret u srijedu poslije večernje sv. mise.

Velika predbožićna ispovijed
Kroz vrijeme Došašća, glas sv. Ivana Krstitelja poziva nas da pripravimo put Gospodinu. Taj pozivi našeg nebeskog zaštitnika upućen je i tebi kako bi se po obraćenju ispunio puninom Božje milosti. U duhovnoj pripravi za radosno slavlje Božića, vjernik po misama zornicama i večernjicama nastoji iskreno osluškivati glas svoje savjesti, koji ga poziva da se u sakramentu SVETE ISPOVIJEDI OBRATI te odrekne svoje grešnosti.
u našoj župi velika predbožićna ispovijed bit će u četvrtak, 16. prosinca: prijepodne od 9 sati, te poslijepodne od 16 sati. Taj dan su tri svete mise u 6; 11,30 i 18 sati.
PAŽNJA! Svi koji su slobodni prijepodne neka ispovijed ne ostavljaju za poslijepodne, da se ne stvaraju gužve s onima koji će doći s posla. Isto vrijedi i za školsku djecu. Iskoristimo ovaj dana i dočekajmo Božić s mirom u srcu i duši!
Za one koji su taj dan spriječeni doći na ispovijed, to mogu učiniti u nekoj od susjednih župa dekanata. Ispovijedi počinju prijepodne od 9 sati te poslijepodne od 16 sati prema sljedećem rasporedu: - ponedjeljak, 13. prosinca Gradište, - utorak, 14. prosinca Bošnjaci, - srijeda, 15. prosinca Cerna i u petak, 17. prosinca Županja 2.

Euharistijsko klanjanje
Spominjući se Isusovih riječi: I evo, ja sam s vama u sve dane do – svršetka svijeta, poniznom se vjerom zajedno poklonimo u četvrtak pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je u nastavku sv. mise.

Duhovna obnova za krizmanike
naši krizmanici imat će u petak i subotu, 17. i 18. prosinca svoju redovitu predbožićnu duhovnu obnovu. Prvi susret je u petak s početkom u 19,30 sati, a drugi u subotu od 13 do 19. sati. Voditelj duhovne obnove je duhovnik studenata na osječkom sveučilištu vlč. Mario Žigman zajedno sa studentima.

Pobožnost Schonstattskoj Gospi
u subotu 18. prosinca mjesečni je susret članova Schonstattske zajednice i Sat saveza s Majkom Triput Divnom. Pred kraj svete mise uz marijansku pjesmu uputit ćemo se do Gospina oratorija u našem župnom dvorištu, te nakon molitve predanja i misnog blagoslova zapjevati Gospi u čast.

Susret molitelja za duhovna zvanja
u subotu 18. prosinca s početkom u 17,30 sati pozivam sve molitelje za duhovna zvanja da dođu na susret s nadbiskupijskim povjerenikom vlč. Ilijom Doganom. Susret će biti u župnoj crkvi.

Paljenje četvrte adventske svijeće
na adventskom vijencu oko kipa sv. Ivana Pavla II., u predvečerje treće nedjelje došašća, u subotu 18. prosinca u 18 sati, s prigodnim kratkim molitvenim bdijenjem, upalit ćemo treću adventsku svijeću, svijeću radosti.

Pobožnost sv. Josipu
premda je završila Godina sv. Josipa u župi ćemo zadržati da svakog 19. dana u mjesecu, uz oltar sv. Josipa, molimo za obraćenje obitelji i pojedinaca, kao i za vlastiti rast u vjeri po njegovim vrlinama. Krunicu sv. Josipu neka svatko izmoli kod kuće, a litanije ćemo izmoliti pred kraj svake nedjeljne svete mise. Sve očeve potičem da ovu pobožnost potaknu u zajedništvu svojih obitelji.

Doček sv. Nikole
Još jednom našim mladim pripravnicima prve godine za krizmu pod vodstvom katehistica Ivane Perišić Juzbašić te Glorije i Gracije Lešić, kao i sv. Nikoli, zahvaljujem na prigodnom prošlo nedjeljnom programu za djecu.
Hvala i VAMA DJECO, na izradi mnoštva crteža te darovima igračkama i slatkišima za svoje vršnjake u potrebi.

Župni Caritas
Zauzetošću volontera vrata našeg Župnog Caritasa otvorena su svakog utorka: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati.
Zbog negativnih iskustava donaciju odjeće i obuće možete donijeti i predati samo volonterima osobno. Ukoliko je isto neupotrebljivo neće se preuzeti. Žalosno je što ostavljate odjeću pred ulazom, jer se ista u vrećama ovlaži, te ju nažalost moramo baciti.
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

Župna knjižnica
redovita dežurstva u župnoj knjižnici su UTORKOM i PETKOM od 16 do 18 sati. Za vjernika je Riječ pisana velikim slovom jer se odnosi na jedinog i pravog Učitelja. Ne propusti da te zapisana riječ ne potakne na osobni rast u vjeri.

Glas koncila i župne obavijesti
Na našem stoliću za tisak nalaze se Župne obavijesti i ovotjedni Glas koncila u kojem možeš pronaći poticaje za osobni duhovni rast.

Najava događanja
21. prosinca od 15,30 sati je upis misnih nakana za siječanj, veljaču i ožujak;
23. prosinca donošenje Betlehemskog svijetla
- u 19,30 je ispovijed svih pripravnika prve godine za krizmu;
24. prosinca Badnjak (Adam i Eva);
- biti će dvije sv. mise bdijenja (polnoćke). Prva u 19 sati (u 18,30 sati je prigodni igrokaz za djecu) i druga u 24 sata. Obadvije sv. mise će biti na vanjskom oltarnom prostoru.

Radno vrijeme župnog ureda
Kod prijave sakramenata ili ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u podnožju), kako bi vas traženo čekalo u uredu. Za kraće dolaske nije potrebna prethodna najava.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka:
– prijepodne: od 9 do 12 sati – poslijepodne: od 16,30 do 17,30 sati
Svaku vašu molitvu i dar stavljamo pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja.
Moleći za zajednički rast u vjeri, vaši pastiri izriču vam veliko HVALA!
vlč. Matija Aušić, župni vikar
vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik
vlč. Robert Jugović, župnik

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr