Župne obavijesti - 32. nedjelja kroz godinu

ŽUPNE OBAVIJESTI
Od 6. studenoga do 13. studenoga 2022.

Vrijeme misnih slavlja i tjedne misne nakane
NEDJELJA    6. studen.    32. nedjelja kroz godinu Dan molitve za zvanja
7,30 sati    + iz ob. Klajić i Babić
9 sati    + Joso i Liza Petrović
10,30 sati    za župljane 
18 sati    + Ilija i Klara Martinović

PONEDJELJAK    7. studen.    
8 sati    

UTORAK    8. studen.    bl. Gracija Kotorski, red.
8 sati    

SRIJEDA    9. studen.    posveta Lateranske bazilike sv. Ivana Krstitelja
18 sati    + Mara Sadrić

ČETVRTAK    10. studen.    sv. Leon Veliki, p. i n.;
18 sati    na nakanu obitelji Grgić

PETAK    11. studen.    sv. Martin Tourski, b. Crkveni god u Bošnjacima
9,30 sati    Dana Vukovarsko-srijemske županije
18 sati    + Paulina Zlomislić i + iz ob. Lacko

SUBOTA    12. studen.    sv. Jozafat, b. i m.
8 sati    + Antun i Marijan Mikolčić

NEDJELJA    13. studen.    33. nedjelja kroz godinu Svjetski dan siromaha
7,30 sati    + iz ob. Petra Meštrovića
9 sati    + Antun i Manda Ognjanović 
10,30 sati    za župljane
18 sati    + iz ob. Jagarinac

Ispovijed je u župnoj crkvi radnim danom prije sv. mise. 
Kada i gdje vidite upaljeno svjetlo pristupite.
Prolazeći pored župne crkve zaustavi se u kratkoj zahvalnosti i osobnoj molitvi!  

KONCERT PRVE PJEVAČKE KONJICE SINĐIR
Obilježavajući petu godinu djelovanja danas, nedjelju 6. studenoga, u 19 sati (posije večernje sv. mise) članovi Prve pjevačke konjice Sinđir, u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca obilježit će svoj prvi jubilej. Uz vašu prisutnost gosti su ŽPS Mustre, MPS Stanari i TS D-mol.

HODOČAŠĆE GOSPI BRZE POMOĆI
u utorak 8. studenog autobus hodočasnika uputit će se u svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Polazak je u 15,15 sati ispred župne kuće. Misa je u 17 sati uz prigodnu pobožnost i mogućnost za ispovijed. Cijena puta je 50 HRK. Povratak u Županju je oko 20 sati.

POTPUNI OPROST ZA POKOJNE
Katekizam Katoličke Crkve o čistilištu poučava: Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju, kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku radost. (KKC 1030). Zbog toga nas Crkva tijekom cijele godine podsjeća, a napose o Dušnom danu, na molitvu za duše u čistilištu. Na putu prema potpunom služenju Bogu svaka sv. misa, post i iskrena molitva skraćuju njihovu odijeljenost od Boga dok se oslobađaju od navezanosti na zemaljske težnje. 
Tako Crkva, snagom što ju je dobila od Krista, daje nam priliku za potpuni oprost od vremenitih kazni za naše pokojne. Vjerničkim predanjem za oprost možemo moliti na način:
•    da od 1. do 8. studenog jedan dan pohodimo grob pokojnih te kod njih molimo za pokojne;
•    potrebno je pristupiti ispovjedi (ukoliko imamo teški grijeh), sudjelovati na svetoj pričesti, izmoliti Oče naš i Vjerovanje, te moliti na nakanu Svetog Oca.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE
Prihvatimo Isusove riječi: I evo, ja sam s vama u sve dane do – svršetka svijeta, te se u četvrtak poniznom vjerom zajedno poklonimo pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je u nastavku sv. mise.
Vrijeme koje provedete s Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje je utrošeno vrijeme na zemlji. Svaki trenutak koji provedete s njime produbit će vaše zajedništvo s njime i učiniti vašu dušu još slavnijom i ljepšom u vječnosti, a donijet će i trajan mir na zemlji. (Sv. Terezija iz Kolkate)

DAN VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE I CRKVENI GOD U BOŠNJACIMA
u petak 11. studenog spomendan je sv. Martina Tourskog. Njega je Vukovarsko-srijemska županija uzela za svog zaštitnika kao što to stoljećima čine i vjernici župe Bošnjaci. 
Ove godine Vukovarsko-srijemska županija svoj Dan slavi u Županji. Tom prigodom u našoj župnoj crkvi euharistijsko slavlje u 9,30 sati predvodit će pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić. 
u Bošnjacima središnje svečarsko euharistijsko slavlje je u 11 sati.

TRODNEVNICA I CRKVENI GOD U ŽUPANJI 2
u ponedjeljak 14. studenog na spomendan sv. Nikole Tavelića crkveni je god u našoj drugoj županjskoj župi. Središnje misno slavlje je u 10,30 sati. Trodnevna duhovna priprava započinje u petak, a svete mise su u 18 sati.

PRIJAVA BOLESNIKA ZA ISPOVIJED
kako bi se naši nemoćni u Došašću sakramentalno ispunili radošću Božjeg rođenja, učinimo sve da im to omogućimo. Stoga molimo članove obitelji, prijatelje i susjede, da sve nepokretne župljane do 28. studenog prijave u župnom uredu. Zbog vlastite savjesti, nemojmo dopustiti da bolesne osobe u svojem trpljenju ne prime milost sakramenata. Pohod bolesnicima bit će u prvom tjednu Došašća.

CVIJEĆE ZA UKRAŠAVANJE OLTARA
Ljepota prostora uvelike ovisi o tome koliko sami nastojimo tome doprinijeti. Tako ovim putem u ime cijele župne zajednice izričem HVALA, a ma baš svima vama, koji svakodnevno o tome redovito brinete donoseći cvijeće s vaših okućnica. Ovu nedjelju za ukrašavanje oltara naše župne crkve cvijeće su darovale: Ana Čović, Marija Iličić i Ruža Duvnjak. 

DARIVANJE BOROVA 
za izradu našeg vanjskog adventskog vijenca svake godine netko od vjernika daruje bor ili jelku koji su im u dvorištu nepotrebne. U dogovoru s djelatnicima Čistoće oni će procijeniti mogućnost uklanjanja darovanog drveta. Kako je uskoro Došašće, vi koji bi htjeli darivati bor za navedenu svrhu javite se u župni ured.

HOLYWIN – SVETOST POBJEĐUJE
uoči svetkovine Svih Svetih promišljali smo o hodu u svetosti. Dvosatni program za djecu od prvog do četvrtog razreda pripremile su katehistice i djeca iz interesnih skupina: Volonteri, Umjetničko-kreativna, Novinarsko-literarna, Animatori i Dramsko-scenska. Na večernjem programu za mlade kao i na izradi kartica Moj svetac zaštitnik, iskreno zahvaljujem Graciji i Gloriji Lešić.

SVI SVETI I DUŠNI DAN 
proteklih dana molili smo Svete za osobni rast u svetosti te pohađajući grobove pokojnika molili za njihove duše da se pridruže radosti neba. Koristim prigodu zahvaliti: - prvo dragom Bogu na svakoj uslišanoj molitvi, a onda i na prelijepom vremenu tih dana; - svima vama koji ste dostojanstveno molili, bilo da su pokojni ukopani ovdje ili na nekom drugom mjestu; - hvala i svima koji se brinete za susjedne grobove koje nitko nije pohodio, a vi ih održavate; - hvala djelatnicima Čistoće na svesrdnoj pomoći u pripremi prostora za euharistijsko slavlja na Gradskom groblju sv. Jurja; - našim udruženim zorovima, čitačima ministrantima, djeliteljima pričesti, kako i darivateljima cvijeća; - na kraju hvala 
ministrantima, djeliteljima pričesti, kako i darivateljima cvijeća; - na kraju hvala 
za svaki dar po kojem ste s ljubavlju pokazali brigu za svećenike.

ŽIVA KRUNICA
nakana molitelja žive krunice u studenom je: za djecu koja trpe siroma-štvo i nasilje. PRIKLJUČI se svakodnevnom molitvom samo jedne desetice krunice BDM (provjereno, traje manje od 5 min). Moliteljima veliko HVALA!

40 DANA ZA ŽIVOT
danas završava inicijativa 40 dana za život. Boga po svima molitvama i žrtvi sudionika ove inicijative udijelio blagoslove po kojima će, mijenjajući nakrenu o pobačaju, sačuvati svaki začeti život. 

ŽUPNI CARITAS
Zauzetošću volontera naš Župni Caritas otvoren je za potrebite iz naše župe u utorak: prijepodne od 9 do 12 sati i poslijepodne od 14 do 17 sati. Vrata župnog Caritasa otvorena su i za vaše darove, koje na radost potrebitih s obzirnošću i ljubavlju donesite. 
Božja dobrota treba tvoje srce i ruke – dođi i pridruži nam se!

ŽUPNA KNJIŽNICA
župna knjižnica otvorena je UTORKOM i PETKOM od 17 do 18 sati. Iskoristimo zapisanu riječ te se nadahnimo za nove korake rasta u vjeri. 
Knjiga s preporukom: Halloween, poganstvo staro i novo (50 pitanja i odgovora) od p. Josipa Blaževića.

GLAS KONCILA I ŽUPNE OBAVIJESTI
uzmi ovonedjeljni Glas koncila i upoznaj se s novostima iz života Crkve, a Župne obavijesti ponesite bližnjima koji su u nemoći da dođu na sv. misu. 

KATOLIČKI KALENDARI
dođite na vrijeme te u župnom uredu nabaviti jednolisni i dvanaestolisni kalendare za nadolazeću 2023. godinu.

NAJAVA DOGAĐANJA
18. studenog Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i Dan saveza s Gospom Schontattskom;
19. studenog bl. Salomeja, red. i Posvetni dan sv. Josipu;
20. studenog svetkovina Isus Krist, Kralj svega stvorenja – Koncert više zborova u organizaciji KUU Kristal U spomen na žrtvu Vukovara.

RADNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA
Ako vam je potreban neki dokument, prije nego dođete u župni ured najavite dolazak (kontakte vidi u zaglavlju), kako bi vas traženo čekalo u uredu.
Redovito dežurstvo u župnom uredu je od ponedjeljka do petka: 
– prijepodne: od 9 do 12 sati    
– poslijepodne: od 17 do 18 sati 

Svaku vašu molitvu i dar stavljam u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Krstitelja. 

Radno vrijeme župnog ureda

Od ponedjeljka do petka
Prijepodne: od 9:00 do 12:00 sati
Poslijepodne: od 16:30 do 17:30 sati

Župni ured info

Veliki Kraj 47
32270 Županja
Hrvatska
T: (032) 837-700
W: www.zupa-ivanakrstitelja.hr